Mečiar odchádza z čela HZDS, hovorí sa o zániku strany

SITA, TASR | 27.04.2012 09:01
Vladimír Mečiar Foto:
Vladimír Mečiar odchádza z čela HZDS.
Vladimír Mečiar odchádza po 21 rokoch z čela HZDS. Svojim spolustraníkom to oznámil vo štvrtok na rokovaní straníckeho grémia v Bratislave. Strana chce ešte do leta zvoliť nového predsedu.

„Prajem mu, aby začal konečne život ako obyčajný človek,“ povedal Hospodárskym novinám niekdajší Mečiarov súpútnik a neskôr jeho odporca exprezident Michal Kováč.

Primátor Partizánskeho Jozef Božik, ktorý je jedným z posledných členov strany pôsobiacich vo verejnej funkcii, si myslí, že strana by mala zaniknúť. Cez šéfa krajskej organizácie strany Milana Reháka to odkázal aj vyšším straníckym orgánom.

„Myslím si, že dnes už iná alternatíva nie je. HZDS môže svoju korektnosť a zodpovednosť prejaviť len odchodom z politickej scény a riadeným zánikom. Považujem to za jediné korektné, slušné a politicky kultúrne riešenie,“ povedal. Dodal, že aj Sergej Kozlík považuje zánik strany za jednu z alternatív.

Sľuboval, že skončí už 11. marca

Božik žiadal v súvislosti s návrhom na zánik strany zvolanie snemu. Nemyslí si, že strane pomôže zmena názvu alebo integrácia do inej politickej strany. „Pretože tým, že ľudia odmietli obsah politiky HZDS, sa ukázalo, že miera popularity a podpory je absolútne marginálna,“ vysvetlil.

Primátor Partizánskeho patrí ku kritikom Vladimíra Mečiara. Po neúspešných voľbách v roku 2010, kedy sa HZDS ocitlo prvýkrát vo svojej histórii mimo parlamentu, ho vyzval k odchodu z funkcie. Mečiar to neurobil. K tomuto kroku sa odhodlal až po tohtoročných parlamentných voľbách, v ktorých jeho strana nezískala ani jedno percento hlasov.

Hoci pred voľbami tvrdil, že ak strana nebude úspešná, celé jej vedenie vrátane neho skončí hneď na druhý deň po voľbách, teda 11. marca. Mečiarovi trvalo vyše mesiaca, aby svoje slovo dodržal.

Podľa člena grémia strany Jána Kovarčíka mal Mečiar vo štvrtok dlhý príhovor, v ktorom nepriaznivý volebný výsledok zobral na seba. „Je sklamaný z toho, že sa voliči postavili takto k nemu a k HZDS.” Mečiar sa na verejnosti a v strane objavil po mesiaci a pol od zdrvujúcich volieb. Kovarčík tvrdí, že sa jeho šéf neskrýval. "Jednoducho už krátko pred konaním volieb nevládal. Bol tri týždne na lôžku,“ vysvetlil.

Odchádza generácia odvekých rivalov

Politológ Ján Baránek vidí symboliku v tom, že zo slovenskej politiky naraz odchádza predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda aj Mečiar. "Je to odchod jednej generácie odvekých rivalov, ktorí zviedli veľké boje,” povedal Baránek. Exprezident Kováč je presvedčený, že Mečiar do politiky nikdy nepatril. Jeho účinkovanie spôsobilo podľa Kováča krajine škody.

Mečiar založil HZDS pred 21 rokmi. Bol trikrát premiérom, jeho vládu sprevádzali demarše, sporná privatizácia a podozrenia zo zneužitia tajnej služby, keď jej šéfoval Ivan Lexa. Exprezident Kováč sa dodnes s Lexom súdi za výroky, že nechal uniesť jeho syna Michala. Mečiarovi priaznivci ho vyzdvihujú za to, že sa zaslúžil o vznik samostatného štátu.

V Mečiarovej strane to však bez neho nechcú zabaliť. Kovarčík je presvedčený, že ich preferencie opäť narastú. Ťažiť chcú z toho, že vládny Smer bude musieť robiť veľa nepopulárnych krokov, ktoré mu odlákajú voličov.

Profil Vladimíra Mečiara

JUDr. Vladimír Mečiar sa narodil 26. júla 1942 vo Zvolene. Po skončení stredoškolského vzdelania pracoval najprv ako referent, neskôr ako tajomník odboru Miestneho hospodárstva na ONV v Žiari nad Hronom. Angažoval sa v aparáte ČSM, v rokoch 1962–1970 bol členom Komunistickej strany Československa (KSČ). Pre negatívny postoj k sovietskej okupácii Československa ho v roku 1970 po previerkach vylúčili z KSČ.

V roku 1974 ukončil diaľkové štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a začal pracovať v Skloobale Nemšová, kde bol referentom a neskôr podnikovým právnikom až do roku 1989.

Po roku 1989 sa začal politicky angažovať vo Verejnosti proti násiliu (VPN). Na pôde tohto politického subjektu založil najprv platformu, ktorá prerástla do novej strany Hnutie za demokratické Slovensko. Od jej vzniku v roku 1991 je predsedom HZDS, ktorá je od 14. júna 2003 známa s terajším názvom Ľudová strana – HZDS.

V rekonštruovanej vláde SR zastával v prvej polovici roku 1990 Vladimír Mečiar post ministra vnútra a životného prostredia SR. Po parlamentných voľbách v júni 1990 sa stal prvýkrát predsedom vlády SR a túto funkciu zastával až do apríla 1991. V júni 1992 po ďalších voľbách do SNR sa stal premiérom opäť, úrad zastával do marca 1994, keď mu poslanci vyslovili nedôveru. Tretíkrát sa stal predsedom vlády po vyhratých voľbách v decembri 1994 a v tejto funkcii bol do októbra 1998.

V roku 1992 ho zvolili za poslanca Slovenskej národnej rady za HZDS. Parlamentným poslancom bol tiež v roku 1994, 1998 a ĽS-HZDS zastupoval aj v rokoch 2002–2006. Svoj poslanecký mandát si v období 1998–2002 neuplatnil, na ustanovujúcej schôdzi NR SR sa postu vzdal v prospech bývalého riaditeľa SIS a ministra jeho vlády Ivana Lexu.

Od októbra 1992 do marca 1993, opäť od marca 1998 do októbra 1998 bol poverený ako predseda vlády výkonom niektorých právomocí prezidenta SR.

V roku 1999 Hnutie za demokratické Slovensko postavilo svojho predsedu Vladimíra Mečiara ako kandidáta do prvých priamych prezidentských volieb v SR, ale víťazom sa stal Rudolf Schuster. Vladimír Mečiar kandidoval na funkciu prezidenta SR aj v prezidentských voľbách v roku 2004. Prvé kolo volieb vyhral so ziskom 32,7 percent. V druhom kole získal 40,1 percent hlasov a skončil druhý.