Deviatakom išla v monitore lepšie matematika ako slovenčina

TASR | 02.05.2012 12:05
Test Monitor Foto: ,
Ilustračné foto
V tohtoročnom Testovaní 9 deviataci napísali lepšie testy z matematiky ako zo slovenčiny. Kým vlani bola priemerná úspešnosť testov z matematiky 52,9 percenta, tento rok dosiahla 57,5 percenta.

Naopak, výsledky testovania zo slovenčiny sa oproti minulému roku výrazne zhoršili. Oproti minuloročnej úspešnosti 58,2 percenta, tento rok deviataci slovenčinu napísali v priemere na 54,5 percenta.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer) na tlačovej konferencii uviedol, že žiaci v testoch z matematiky zvládli nový typ úloh a spoľahlivo dokázali interpretovať údaje v tabuľke, naopak, problémy robila geometria a kombinatorika. V testoch zo slovenčiny žiaci nezvládali čítanie s porozumením a pochopenie obsahu textu. Minister vidí slabšie výsledky slovenčiny najmä v tom, že žiaci málo čítajú.

„Pýtal som sa predovšetkým detí na druhom stupni, čo čítajú. No naozaj, možno toho Harryho Pottera, aj to je ojedinelé. Ale nerobia s textom zo slovenskej literatúry. Chápem to ako daň doby, lebo sú tu nové informačné systémy. Ale my musíme vrátiť aj hodnotu čítaného textu a knihy do škôl a to bude dlhodobé riešenie,“ uviedol Čaplovič.

Viac ako 90 percent z oboch predmetov dosiahlo 1,8 percenta žiakov, ktorí sa na základe tohto výsledku dostanú na stredné školy bez prijímacích pohovorov. „Takýchto žiakov máme na Slovensku 715,“ informovala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý testovanie zastrešuje, Romana Kanovská. Dodala, že títo deviataci dominujú v Prešovskom kraji a nasleduje Košický kraj. Pomerne malé zastúpenie excelentných žiakov je podľa nej v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. „I to je informácia, ktorá nás núti uvažovať o osemročných gymnáziách na Slovensku, pretože v Prešovskom kraji máme najmenej osemročných gymnázií a v Bratislavskom najviac. Je to opätovne potvrdením toho, že excelentní žiaci – lídri, ktorí môžu úspešnosť základných škôl ťahať dopredu, sú sústredení v osemročných gymnáziách,“ podčiarkla Kanovská. Podobná situácia sa opakuje niekoľko rokov.

V matematike boli chlapci a dievčatá porovnateľné úspešní, v slovenčine výraznejšie vedú deviatačky. Podľa Kanovskej je zaujímavé to, že v aj keď testy z matematiky zvládajú chlapci a dievčatá na podobnej úrovni, deviataci majú z matematiky horšie známky ako ich spolužiačky. „Je to spôsobené tým, že v testoch je oveľa viac logických úloh, v čom chlapci dobehnú dievčatá,“ zdôvodnila.

Monitor sa tento rok uskutočnil 14. marca na 1449 základných školách, písalo ho dovedna 43 515 žiakov deviatych ročníkov, čo je asi o 2000 deviatakov menej ako vlani. Z toho bolo 40 604 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 2874 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským a 35 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. Monitor absolvovalo tiež vyše 2400 žiakov zo škôl so zdravotným postihnutím.