V Bratislave hnali Slovákov za zlatom tisíce ľudí na dvoch miestach

TASR | 20.05.2012 22:14
fanúšikovia, Eurovea Foto:
Fanúšikovia sledujú na veľkoplošnej obrazovke finálový zápas hokejových majstrovstiev sveta medzi Slovenskom a Ruskom pred nákupným centrom Eurovea.
Hokejová horúčka pod holým nebom v Bratislave vypukla hneď na dvoch miestach. Vyše 10 000 fanúšikov povzbudzovalo slovenských hokejistov na ich ceste za zlatom na Námestí M. R. Štefánika pri Eurovei aj na Hviezdoslavovom námestí. Zápas s Ruskom sledujú na veľkoplošných obrazovkách.

Na námestia sa ľudia začali schádzať už popoludní. Nechceli si nechať ujsť ani súboj Čechov s Fínskom o tretie miesto, ktorý začínal o 15.00 h. Pred úvodným buly finálového súboja boli už plné fanúšikov nielen obe námestia, ale aj množstvo bratislavských reštaurácií.

Rapkáče či píšťalky zneli celým centrom mesta, v uliciach sa hmýrili tisíce ľudí v dresoch, so šálmi či šiltovkami. Slovenský znak visel aj na balkónoch bytov a zástavou hrdo mávali deti aj dospelí. Chlapcom a dievčatám na lícach nechýbal ani namaľovaný slovenský znak.

Tlačenica pred obrazovkami fanúšikom nevadila. Stáli aj na balkónoch či terasách okolitých budov. Fandili všetky generácie. Oboma námestiami sa ozývali pokriky aj známe hokejové hymny. Burácanie nastávalo najmä vo chvíľach, keď sa puk blížil k ruskej bránke. „Je to úplne iná atmosféra, ako sedieť doma pri televízii,“ smial sa Bratislavčan Martin. „Dnes je cítiť, ako Slováci držia spolu,“ dopĺňala ho Katka. Slovenským hokejistom vraj fandí aj vtedy, keď nevyhrávajú.

Akciu pri Eurovei zorganizoval Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci s bratislavským magistrátom. Zväz podobné podujatia organizuje stále, ak hokejisti hrajú aspoň o štvrté miesto. „Je to naša povinnosť pre tých, ktorí žijú hokejom,“ povedal Ján Urban zo SZĽH. V sobotu sa na zápas Slovenska s Českom prišlo k Eurovei pozrieť asi 7 000 hokejových fanúšikov. V nedeľu ich prišlo viac.

Hokejová eufória pohltila aj Hviezdoslavovo námestie. Aj starostka Starého Mesta Táňa Rosová sa totiž rozhodla nainštalovať veľkoplošnú obrazovku. Bolo to vraj spontánne rozhodnutie, keďže nikto v centre mesta o inštaláciu obrazovky nemal záujem. „Začali ju stavať ešte v noci a sponzor ani dodávateľ neváhal ani minútu,“ povedala.

Staromestský hovorca Tomáš Halán počas prvej tretiny zápasu odhadol, že na námestí pred historickou budovou SND fandí 4 000 až 5 000 Bratislav­čanov.

Hokejisti priletia do Bratislavy v pondelok o 13.30 h. Nasledovať bude jazda mestom a o 15.45 h ich budú môcť fanúšikovia privítať na Námestí SNP. Tam by mali byť asi hodinu.

Fanúšikovia zaplnili aj banskobystrické Námestie slobody

Banskobystrické Námestie slobody zaplnili večer fanúšikovia, aby si na veľkoplošnej obrazovke pozreli boj slovenských hokejistov o zlatú medailu na Majstrovstvách sveta (MS) v hokeji v Helsinkách. Niektorí mali so sebou na povzbudzovanie rapkáče či trúbky a mnohí boli oblečení v dresoch. Priamy prenos si nenechal ujsť ani primátor Peter Gogola s manželkou.

„Hráme srdcom, hráme ako národ,“ uviedla fanúšička Katarína. Výhrou je pre ňu aj druhé miesto. „Výhrou už je, že sme postúpili,“ dodala. Podľa ďalšej fanúšičky Anky je super, že sme sa po 10-tich rokoch dostali do finále. „Určite má z toho každý radosť. Mám pocit, že tento rok sú tí hokejisti súdržnejší ako po iné roky, lepšie spolu hrajú.“

Podľa Anky je úspech dostať sa už len do finále. „Už len tá strieborná medaila je tak či tak istá, takže je to úspech celkovo pre taký malý štát ako sme my,“ konštatovala počas zápasu Anka. Podľa Michala je za tým, že sa hokejisti v šampionáte dostali tak ďaleko, nový tím, mladí ľudia a hlavne tímový duch.

Gogola je podľa vlastných slov ako patriot vždy zvedavý na to, ako bojuje slovenská reprezentácia. „Nedá sa povedať, že by som bol nejakým systematickým fanúšikom hokeja, ale keď hráme vo finále MS, tak to je už dostatočne silná motivácia na to, aby som bol tu, aby som bol v kontakte s ľuďmi a tešil sa z tej atmosféry, ktorá nás spája a zjednocuje,“ povedal Gogola.

Po sobotnom úspechu našich hokejistov sa primátor rozhodol vyčleniť financie, aby veľkoplošnú obrazovku, ktorá bola na námestí kvôli festivalu Grilliada, zabezpečili aj na nedeľňajší večer. „Keďže sme chceli Banskobystričanom poskytnúť túto šancu, tak sme z prostriedkov mestského rozpočtu vyčlenili 2000 eur, ktoré poskytneme firme, ktorá nám túto službu zabezpečuje,“ dodal Gogola.