SDKÚ zastavila pád, Smer ďalej naberá

Peter Kováč | 25.05.2012 14:41
Frešo Foto:
Pavol Frešo je nový predseda SDKÚ.
Už len blížiaci sa odchod Mikuláša Dzurindu z pozície lídra SDKÚ pomohol. Podľa prieskumu agentúry Focus by prvý raz od volieb získala dosť hlasov - 6,9 percenta - na to, aby sa dostala do parlamentu.

Aj keď prieskum podľa sociológa Martina Slosiarika z Focusu ešte nezachytáva výsledok snemu strany, na ktorom sa na čelo SDKÚ dostal Pavol Frešo, voliči v ňom už zohľadnili snahu o zmenu. „Od apríla do mája sa začalo hovoriť o reštarte strany pod novým vedením, hoci bez toho, aby sa už vedelo, kto SDKÚ povedie. V očakávaniach možno bola Lucia Žitňanská a alternatívou bol Pavol Frešo, no nedochádzalo k nejakému vzájomnému napádaniu sa týchto kandidátov, čiže volič sa zameriaval skôr do budúcnosti,“ komentuje Slosiarik prieskum uskutočnený na vzorke 1 024 respondentov.

Zároveň však dodáva, že výsledky sú ešte stále ovplyvnené povolebnou náladou v spoločnosti a nie sú odrazom reálnych činov niektorých strán. To sa týka najmä Smeru, ktorý si oproti voľbám ešte prilepšil a dostal sa na úroveň 46,3 percenta.

Horšie ako vo voľbách dopadli v najnovšom prieskume Obyčajní ľudia. Pod to sa podľa Slosiarika podpísala najmä chýbajúca väzba voličov na stranu. Kým v marci ich volilo 8,6 percenta ľudí, teraz by tak totiž spravilo len 6 percent. „Vo voľbách získali veľmi pekný výsledok, no mnoho hlasov bolo aj od sklamaných stredo-pravých voličov, ktorých pozbierali od ostatných. Nebola tam však pevná väzba na stranu a skôr to bola taká racionálna voľba,“ hovorí Slosiarik s tým, že k poklesu mohlo prispieť aj to, že Igor Matovič sa v posledných týždňoch spred kamier vytratil.

Víťazom volieb by bol podľa prieskumu Smer, ktorý by získal ešte viac hlasov ako v marci. Nárast preferencií zaznamenalo aj KDH, a to na úroveň 10,7 percenta. Pozíciu si drží Most – Híd aj SaS.

Článok z denníka Pravda nahradil pôvodnú agentúrnu správu