Pollák: Kotleba zneužil dieru v slovenskej legislatíve

TASR | 30.05.2012 17:33
Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Marián Kotleba zneužil dieru v slovenskej legislatíve, keď získal podiel na pozemkoch pod nelegálnymi stavbami v Krásnohorskom Podhradí. V stanovisku pre médiá to tvrdí Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK), ktorý plánuje pozorne monitorovať situáciu vzhľadom na existujúce riziko zbúrania obydlí v rómskej osade.

„Z vyjadrení lídra ĽSNS Mariána Kotlebu vyplýva, že odstráni nelegálne stavby na pozemku, ktorého spoluvlastníctvo získal. Tieto stavby považuje za odpad. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák sa nemôže stotožniť s jeho medializovanými vyjadreniami a pripravovanými radikálnymi aktivitami,“ píše sa v stanovisku.

Úrad tým reagoval na utorkové (29.5.) vyhlásenie predstaviteľov radikálnej strany, ktorí prirovnali nelegálne stavby na pozemkoch k skládke odpadu. Chcú ich preto odstrániť „v súčinnosti s dobrovoľníkmi zo susediacich štátov“. Úrad splnomocnenca však zdôrazňuje, že obydlie je zadefinované celým radom príslušných medzinárodných zmlúv a dokumentov. Z právneho hľadiska preto nie je možné pri jeho odstraňovaní narábať rovnako ako so skutočným komunálnym odpadom.

Úrad navyše upozorňuje, že nútenému vysťahovaniu ľudí z týchto obydlí musia predchádzať aj ďalšie kroky ako konzultácia s postihnutými osobami či prijatie všetkých opatrení potrebných na zabezpečenie náhradného bývania. „Ak postihnutí nie sú schopní zabezpečiť si toto náhradné bývanie, spravodlivý proces, dostatočná výpovedná lehota a rozhodnutie súdu o vysťahovaní musia byť rešpektované,“ konštatuje sa v stanovisku.

„Dobrovoľníci zo susediacich štátov“ navyše nebudú môcť konať svojvoľne. Pri nútenom vysťahovaní sa totiž vyžaduje prítomnosť štátnych úradníkov, riadne označenie osôb vykonávajúcich vysťahovanie a riadne preverenie ich totožnosti. „Vysťahovanie nesmie prebiehať v nepriaznivom počasí alebo v noci a nesmie smerovať k tomu, aby sa z ľudí stali bezdomovci,“ dodáva úrad.