Liečebňa pre ťažko choré deti skončila

Andrej Barát | 01.06.2012 06:00
Liečebňa, Čilistov Foto:
Liečebňa pre ťažko choré deti v Čilistove.
Jediné liečebné centrum, ktoré sa komplexne staralo najmä o ťažko choré deti pripútané na lôžko alebo odkázané na invalidné vozíky, skončilo. Vyše 120 zamestnancov liečebne v Čilistove pri Šamoríne dostalo výpovede. Ešte dovčera sa starali o deti v ťažkých stavoch po vážnych úrazoch, deti s vrodenými chybami, chorobami pohybového ústrojenstva, týrané deti.

Nevedeli pohnúť rukami, nohami a tu sa mnohé zrazu začali hýbať. „Videl som tváre tých mamičiek. Aké prišli utrápené a tu sa im rozsvietili oči, niekto im dal nádej,“ hovorí pacient Július Homola, ktorý sa tu liečil po troch mozgových príhodách. „Ochrnula mi ľavá časť tela. Nemohol som hýbať ľavou rukou a tu mi pomohli. Teraz s ňou hýbem.“

Keď sa rodičia pred časom dozvedeli, že zariadenie končí, zúfalí volali a pýtali sa, kam teda majú ísť. „Nevedeli sme im poradiť. My sme boli špecifickí aj v tom, že sme prijímali prípady, ktoré ostatní odmietali,“ hovorí zdravotná sestra, ktorá tu odrobila vyše dvadsať rokov, ale zverejniť svoje meno nechce.

Dôvodom zániku zariadenia je podľa prevádzkovateľa, spoločnosti Merkator, zle nastavené financovanie zdravotníctva, zvýšenie platov lekárov a sestier a nízke platby poisťovní. „Proti najväčšej zdravotnej poisťovni si svoj nárok budeme uplatňovať súdnou cestou,“ hovorí konateľ Juraj Majzlan.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, naopak, tvrdí, že liečebňa nevyčerpala všetky peniaze, ktoré mala k dispozícii. Pacienti podľa hovorkyne Dany Gašparíkovej nájdu náhradu v zariadeniach v Limbachu, Lehniciach, Dunajskej Lužnej alebo v Kováčovej. V Limbachu a Lehniciach však deti neošetrujú. Problémom pre rodičov môžu byť tiež vyššie platby ako v Čilistove, kde pobyt dieťaťa hradili poisťovne v plnej výške.

V budúcnosti by podobné služby ako v Čilistove chceli aspoň pre deti poskytovať v neďalekej Dunajskej Strede „Nie je to však jednoduché, nebude to hneď. Stále nevieme nájsť voľné priestory. Veľa závisí aj od toho, ako sa k tomu postavia poisťovne,“ hovorí riaditeľ nemocnice Zoltán Horváth.

Časť oslovených zamestnancov liečebného centra si myslí, že zaniklo preto, aby ustúpilo športovo-rekreačnému komplexu s akvaparkom a žrebčínom. Podľa primátora Šamorína Gabriela Bárdosa už došlo k predaju.

Firma Merkator sa k budúcemu využitiu podrobnejšie nevyjadrila. Osud liečebne bol podľa primátora spečatený už v 90. rokoch. „Vtedy to štát predal do súkromných rúk za 40 miliónov korún.“