SaS chce uzákoniť Deň daňovej slobody ako pohyblivý pamätný deň

SITA | 01.06.2012 15:21
SaS chce uzákoniť Deň daňovej slobody ako pohyblivý pamätný deň. NR SR bude o návrhu rokovať na júnovej schôdzi. Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Martin Chren, v tento deň by občania mohli posúdiť, či za dane dostávajú adekvátnu protihodnotu. Chren vyzval stranu Smer, aby tento návrh podporila.

SaS tiež predloží návrh na zmenu financovania politických strán. Ako povedal poslanec NR SR Daniel Krajcer, strany, ktoré vo voľbách získajú nad desať percent, by stratili štvrtinu z príspevku od štátu. „Nech je Smer solidárny, ako musia byť občania,“ povedal Krajcer s tým, že podľa návrhu SaS by sa znížila suma vyplácaného štátneho príspevku. Do konca tohto volebného obdobia by štát ušetril štyri milióny eur. „Ak to Smer myslí vážne so šetrením, predpokladáme, že jeho poslanci tento návrh podporia,“ konštatoval Krajcer.

SaS chce v parlamente presadiť aj obmedzenie vlády pri navyšovaní eurovalu, alebo aj aktivácii akýchkoľvek finančných prostriedkov v rámci pomoci jednotlivým európskym krajinám. Ako povedal poslanec NR SR Jozef Kollár, liberáli predložia na schôdzu NR SR príslušný návrh novely zákona, ktorý rieši vzťah NR SR a vlády vo veciach EÚ. V súčasnosti o navyšovaní eurovalu a použití peňazí z eurovalu stačí súhlas vlády.

Misiou SaS je podľa poslanca NR SR Martina Poliačika chrániť ekonomickú a osobnú slobodu človeka a tomu podmieňuje aj poslanecké návrhy. Upozornil, že každý rozvod musí byť preskúmaný súdom bez ohľadu na to, či sa manželia dohodnú alebo nie. Je na sudcovi, či preskúma rozklad manželstva. „Je to neprimeraný zásah do slobody človeka,“ povedal Poliačik s tým, že ak sa dvaja rozumní ľudia dohodnú, nie je potrebný zásah štátu. „Navrhujeme rozvody dohodou,“ povedal.

Takéto rozvody by sa mohli týkať manželstiev, v ktorých nie sú maloleté deti. Podľa SaS takéto manželstvo sa dá rozviesť na základe notárskej zápisnice. Ak sú v manželstve deti, súd by rozhodoval len o právach a povinnostiach k deťom a nie o rozvode.

Spolu s poslancom NR SR za Most-Híd Andrejom Hrnčiarom chce Poliačik návrhom zákona zabrániť rušeniu šesťročnej formy štúdia na gymnáziu v Martine. Chcú presadiť, aby v tomto projekte bolo možné pokračovať.