Daňovým podvodníkom štát zhabe majetok

vv | 10.06.2012 20:00, aktualizované: 
Dom, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
Štát chce daňovým únikom, ktoré sa šplhajú k miliardám eur, zabrániť nielen prísnejšími trestami, ale aj zhabaním majetku páchateľov. Pripravuje aj vznik špeciálnych súdov, ktoré sa zamerajú len na túto trestnú činnosť. Pre boj s daňovými únikmi ministerstvo spravodlivosti mení Trestný zákon a otvorí aj otázku trestnoprávnej zodpovednosti firiem.

V súčasnosti rezort spravodlivosti rozšíril Trestný zákon o dva nové paragrafy, o daňový podvod a marenie výkonu správy daní, za ktoré hrozia vysoké tresty. Opatrenia rezortu sa vzťahujú na Obchodný zákonník a Trestný zákon. „Aj pomocou týchto opatrení významne prispievame k tomu, aby zo štátneho rozpočtu prestali každoročne unikať stámilióny eur do rúk podvodníkov,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Do budúceho roka musí minister spravodlivosti nájsť spôsob, akým sa bude dať preveriť majetok podvodníkov, dokázať jeho pôvod a po právnej stránke dosiahnuť jeho prepadnutie v prospech štátu. V Českej republike už existuje inštitúcia, ktorá takto zhabaný majetok z trestnej činnosti spravuje. Rovnaký zámer má aj Ficov kabinet.

Rezort sa bude zaoberať aj otázkou špecializácie niektorých súdov len na daňové podvody. Nanovo by mal byť zavedený inštitút finančného vyšetrovania, kde by sa v Trestnom poriadku presne stanovilo, za akých podmienok môže polícia alebo prokuratúra takéto vyšetrovanie začať. Tomu by malo pomôcť zo strany rezortu vnútra aj vytvorenie špeciálnej jednotky, ktorá by sa zaoberala len daňovými podvodmi a mala by celoslovenskú pôsobnosť.

Vysoké tresty za daňové podvody hrozia páchateľom aj dnes, no polícii sa nedarí daňové podvody odhaliť ešte predtým, ako štát príde o milióny eur.

Právnik Peter Zmeko považuje samotné sprísnenie trestov za málo účinné opatrenie. Tvrdí, že to nie je hlavný problém. „Problém nie sú tresty pre vinníkov. Problém je odhaliť ich ešte predtým, než štát takejto podvodnej firme zaplatí,“ hovorí právnik, ktorý sa daňovej problematike venuje dlhodobo.

Podobný názor má aj advokát Ondrej Mularčík. Podľa neho sa od rekodifikácie trestných kódexov len rozširuje Trestný zákon o nové skutkové podstaty trestných činov. „Na každú protispoločenskú činnosť už pomaly existuje paragraf. Zbytočne sa tým kriminalizuje spoločnosť. Nič sa tým nedosiahne,“ upozorňuje právnik. Tvrdí, že paragrafy, ktoré sú v platnom Trestnom zákone, stačia aj teraz na prísny postih podvodníkov s daňami.

Karuselové podvody pripravia ročne štát o stámilióny eur. Pri týchto podvodoch sa tovar dovezený zo zahraničia používa na daňové podvody tým, že prejde cez viaceré firmy, vystavia sa fiktívne faktúry, vyvezie sa znova do zahraničia a znovu sa vráti na Slovensko.

Polícia vlani obvinila desiatky páchateľov takýchto podvodov. Len nedávno padol prvý čiastkový rozsudok v megapodvode, v ktorom je hlavnou postavou podnikateľ Mikuláš Vareha. Nadmernými odpočtami DPH mal podľa polície pripraviť štát o takmer 30¤miliónov eur.

Polícii sa tiež podarilo rozbiť skupinu zo stredného Slovenska, ktorá obchodovala s nehnuteľnosťami po celej republike. Členovia skupiny si navzájom predávali nehnuteľnosti, umelo zvyšovali ich cenu a následne si uplatnili nárok na nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty. Polícia rozložila aj organizovanú skupinu 21¤ľudí, ktorá pôsobila od Bratislavy až po Spišskú Novú Ves. Štátu spôsobila škodu 7¤miliónov eur. Organizovaná skupina podviedla až deväť daňových úradov a spolupracoval s ňou aj daňový úradník.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ