ODS taktizuje, pri DPH uvažuje o nule

pi, ČTK | 11.02.2006 16:18, aktualizované: 
Česká ODS už netrvá na jednotnej sadzbe dane z pridanej hodnoty vo výške 15 percent, ktorá bola jedným z pilierov jej programu. Dokonca uvažuje aj o nulovej DPH.

Česká ODS už netrvá na jednotnej sadzbe dane z pridanej hodnoty, ktorá bola jedným z pilierov jej programu. Dokonca uvažuje aj o nulovej DPH.

Ak ODS vyhrá české voľby, nechce zdražovať sociálne citlivý tovar. Pri potravinách a liekoch dokonca uvažuje o ich oslobodení od DPH, napísali v piatok české Hospodářské noviny.

„Chystáme výnimky z jednotnej sadzby DPH. Budú medzi nimi niektoré potraviny. Uvažujeme o najnižšej možnej sadzbe, teda aj o nule. Mohla by to byť nula alebo päť percent,“ povedal pre noviny tieňový minister financií Vlastimil Tlustý z ODS.

„Inšpirovalo ma štúdium "jednotného“ daňového systému v Európskej únii. Teraz prebiehali zložité rokovania o výnimkách DPH. Tak som dospel k názoru, že byť jednotný v nejednotnom systéme je hlúposť. Súčasťou „tlusté“ peňaženky je sadzba 15 percent DPH, s výnimkami, o ktorých vás práve informujem," uviedol Tlustý.

O tom, čo by malo byť medzi výnimkami, chce ODS informovať neskôr. Ako príklad Tlustý uviedol mäso.

Sobotka: Tlustý je „nezodpovedný daňový Mičurin“

Snahu o nulovú DPH ostro odmietol český minister financií Bohuslav Sobotka.  Označil Tlustého za „nezodpovedného daňového Mičurina“ (Mičurin – ruský ovocinár, ktorý krížením rozdielnych druhov získaval nové odrody). Podľa Sobotku tento návrh nemá v Európskej úrovni šancu prejsť a štátny rozpočet by prišiel asi o 20 miliárd Kč.

Tlustý tvrdí, že ODS má svoj plán premyslený a spočítaný. Podľa Sobotku je Tlustý nekompetentný človek bez potrebných znalostí, ktorý svojími návrhmi mätie verejnosť a mal by odstúpiť z postu tieňového ministra financií. Tlustý odkázal, že Sobotkove urážky ho nezaujímajú.

Tlustý ekonómov nepotešil

Ekonómovia a zástupcovia podnikateľov však tvrdia, že pravica by mala skôr znižovať dane z príjmu firiem a ľudí. DPH a spotrebné dane by mali zabezpečovať príjmy štátneho rozpočtu.

„Je to naozaj nepremyslený výstrel do prázdna,“ povedal David Marek, ekonóm Patria Online. Podľa neho by ODS mala presadzovať zjednodušenie systému a nie presadzovať tretiu sadzbu DPH.

Podľa ekonóma HVB Bank Pavla Sobíška je najnovší návrh DPH dôlazom, že volebný súboj bude viac o daniach ako v minulosti. Politici však skĺzavajú k stále väčšiemu populizmu.

„Nulová sadzba DPH na niektoré potraviny je z hľadiska miery populizmu porovnateľná s nápadom zaradiť výstavbu stopäťdesiatme­trových rodinných domov do sociálneho bývania,“ povedal.

Taktiež prezident českej Hospodárskej komory tvrdí, že sadzby by sa mali k sebe približovať, aby sa zabránilo možný špekuláciám a neprehľadným daňovým optimalizáciám. Naviac by to znamenalo zvyšovanie DPH pri iných položkách alebo rast daní. „Nulovú DPH na potraviny rozhodne nepovažujem za šťastný návrh,“ uviedol.