Rozpočet schválime, neobáva sa koalícia

TASR | 26.11.2006 18:25
Anna Belousovová Foto:
Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová
Rozpočet má podporu celej koalície, je to pragmatická dohoda, uviedla Anna Belousovová zo SNS. Podľa Júliusa Brocku z KDH je propagandistický, zlý, nesociálny a má riziká,

Návrh štátneho rozpočtu na rok 2007 má viac ako 100-percentnú podporu u všetkých členov koalície, ide o pragmatickú dohodu, ktorá padla na poslednom rokovaní Koaličnej rady, vyhlásila  podpredsedníčka SNS Anna Belousovová v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť.

Trojkoalícia podľa jej slov navýšila výdavky napríklad pre Maticu slovenskú a akceptuje aj asignovanú 2-percentnú daň z príjmu právnických osôb pre mimovládne organizácie, ale pre vymedzený okruh aktivít, ktorú presadzovala ĽS-HZDS.

Podpredseda KDH Július Brocka potvrdil, že jeho strana návrh budúcoročného štátneho rozpočtu nepodporí, pretože je „propagandistický, zlý, nesociálny a má riziká“.

Podľa jeho slov majú poslanci KDH už pripravené k budúcoročnému návrhu štátneho rozpočtu pozmeňujúce návrhy, napríklad vyčlenenie prostriedkov na zvýšenie podpory rodinám s deťmi cez daňový bonus o 100 Sk na každé dieťa. Ako povedal, v návrhu štátneho rozpočtu mu chýbajú aj zdroje na valorizovanie prídavkov na deti a daňový bonus, či väčšia podpora zdravotníctva.

„V návrhu sú peniaze na vyššie odvody platené štátom iba na prvé štyri mesiace. To som nezažil doteraz, čo sedím v parlamente,“ povedal Brocka.

Kritizoval aj rozpočet kapitoly ministerstva školstva, redukciu výdavkov na rozvojové programy, vedu a informatizáciu. Navyše, v školstve sa majú zrušiť aj motivačné štipendiá, čo navrhuje minister školstva.

Belousovová pripomenula, že nový návrh rozpočtu kapitoly ministerstva školstva je oproti roku 2006 v absolútnych číslach vyšší o 1,5 miliardy Sk, čo umožní učiteľom zvýšiť priemerný plat na 19 560 Sk a zlepšia sa aj podmienky na kariérny rast učiteľa.
Dotkla sa aj problematiky využívania eurofondov z Európskej únie v uplynulom období v rezorte školstva. Pripomenula, že bývalý rezortný šéf Martin Fronc „nebol schopný pripraviť podmienky na to, aby sa minulý rok eurofondy využili a vyčerpalo sa iba 5 percent, následkom čoho sa bude musieť vrátiť 70 miliónov korún“.

Podľa jej názoru Fronc praktizoval v oblasti eurofondov zlý systém a teraz bude problém získať tieto nevyužité zdroje späť na Slovensko.