Lacná Ficova elektrina skončí na súde

Martin Kováčik, PRAVDA | 29.01.2008 08:21
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
Cenovou politikou vlády Roberta Fica, ktorá dva roky po sebe chránila ceny elektriny pre rodiny na úkor vyšších cien pre firmy, sa budú zaoberať súdy. Žalobu už pripravuje Združenie priemyselných odberateľov energie, za ktorým je šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Združenie namieta, že štát tento rok vyberie od podnikov s vlastnými elektrárňami na poplatkoch dodatočných asi 700 miliónov korún.

A tieto peniaze sa zrejme použijú na zmiernenie cien elektriny pre rodiny. „Podniky krížovo dotujú tých, ktorí majú elektrinu lacnejšiu. Niekto to zaplatiť musí,“ tvrdí predstaviteľ združenia Miroslav Kučera. Na regulačnom úrade a ministerstve hospodárstva združenie so svojimi námietkami zatiaľ neuspelo. ,,Pripravujeme ďalšie argumenty, aby sme mohli ísť na súd," dodáva Kučera.

Skutočnosť, že štátny regulačný úrad zaťažoval viac ceny elektriny pre podniky ešte na rok 2007, aby dodržal kabinetom stanovené nulové zdraženie elektriny pre rodiny, potvrdil Pravde vysokopostavený zdroj z úradu.

„Robili sa aj takéto kroky, aby sa vládny cieľ dodržal,“ povedal úradník, ktorý si neželal byť menovaný. Naopak, za vlády Mikuláša Dzurindu úrad krížové dotácie medzi cenami energií pre podniky a domácnosti odstraňoval.

Na to, aby elektrina pre rodiny od januára tohto roka zdražela „len“ o 2,9 percenta, a nie až o hroziacich desať percent, bolo treba nájsť asi 1,5 miliardy korún. Výrobca Slovenské elektrárne napokon po dohode s vládou predal zhruba päť miliárd kilowatthodín elektriny trom rozvodným podnikom za 1,729 koruny za kilowatthodinu, aj keď pôvodná trhová cena bola 2,054 koruny.

Denník Pravda má k dispozícii zmluvu o zľave na tohtoročnú elektrinu medzi elektrárňami a Západoslovenskou energetikou z konca novembra 2007. Strany si v kontrakte nechali zadné dvierka s tým, že ak by bola zľava v rozpore s pravidlami EÚ, tak ju vrátia. Celkovo dali elektrárne trom predajcom zľavu asi 1,5 miliardy korún. Podnik však trvá na tom, že príspevok elektrární bol „len“ 800 miliónov.

„Nikdy sme nehovorili o celkovej výške príspevku všetkých strán zainteresovaných do dohody o zmiernení nárastu cien pre domácnosti,“ reagoval hovorca elektrární Juraj Kopřiva. Dodal, že elektrárne ovládané talianskym Enelom nezverejňujú detaily zmlúv s inými subjektmi.

Tri rozvodné podniky tvrdia, že na zvyšných 700 miliónov sa nezložili. Posledným podnikom v reťazci je správca vysokonapäťových sietí štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Tento rok po prvý raz zinkasuje poplatky od firiem, ktoré si samy vyrábajú elektrinu a zároveň sú napojené na sústavu.

„Celkovo dvadsať podnikov dá na poplatkoch spolu asi 700 miliónov korún,“ hovorí Kučera. Tieto peniaze sa môžu použiť na miernejšie ceny elektriny pre domácnosti. Stanovisko prenosovej sústavy sa Pravde včera nepodarilo získať. Situáciu nechcel komentovať ani regulačný úrad s tým, že trhové výrobné ceny elektriny dohadovala vláda.