Počiatek neodstúpi, s J&T na jachte hovoril - ako formula, aké je počasie...

pi, ČTK | 18.06.2008 10:51, aktualizované: 
Ján Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek prijal kritiku premiéra Roberta Fica za to, že sa v máji stretol v Monaku s popredným manažérom finančnej skupiny J&T Ivanom Jakabovičom. Odstúpiť z funkcie však nechce. Na jachte sa s Jakabovičom bavil podľa vlastných slov o tom, "ako formula, aké je počasie, nezaujímavé, zdvorilostné frázy".

Minister súčasne odmietol špekulácie, že by z vládnych miest unikli informácie o príprave zmeny stredovej hodnoty pre obchodovanie koruny s eurom. Podľa opozičného poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ) na informácii zarobili skupiny J&T a Istrokapital.

„V žiadnom prípade nepripúšťam žiadny únik informácií zo strany vlády (…),“ povedal Počiatek k údajným špekulatívnym obchodom krátko pred zmenou centrálnej parity 28. mája.

Minister zdôraznil, že o chystanej zmene hodnoty, ktorá určila nové povolené kurzové rozpätie a naznačila budúci pevný výmenný kurz pre prechod na euro od januára, na Slovensku nikto pred rozhodnutím výboru pod vedením Európskej centrálnej banky nevedel. Svojho predchodcu vo funkcii Mikloša obvinil z pokusu o zvrátenie prijatia eura.

Veríte ministrovi financií, že sa bavil s J&T o počasí?

Minister financií Ján Počiatek akceptuje, že mu premiér Robert Fico udelil žltú kartu za jeho pobyt na jachte J&T. „Je všeobecne známe, že politika strany Smer aj v minulosti, aj v súčasnosti prichádza často do konfliktu so záujmami finančných skupín,“ povedal na tlačovej besede po zasadnutí vlády. Ako príklad spomenul privatizáciu bratislavského letiska, či zákaz zisku zdravotných poisťovní. Počiatek preto chápe kritiku premiéra Roberta Fica voči nemu za to, že sa objavil na jachte finančnej skupiny J&T.

„Je to pravdepodobne prejav ešte mojej nedostatočnej politickej skúsenosti v tejto súvislosti,“ uviedol Počiatek. Na jachte skupiny J&T sa Počiatek podľa neho v Monaku ocitol preto, aby si pozrel Veľkú cenu Monaka pretekov F1. " Vôbec som nebol v Monaku preto, aby som sa stretol s J&T, a obzvlášť nie na ich jachte, to je náhoda," dodal.

Debata s predstaviteľmi skupiny J&T na ich jachte bola podľa Počiatka o tom, „ako formula, aké je počasie, nezaujímavé, zdvorilostné frázy“.

Fico dal Počiatkovi žltú kartu

Premiér Robert Fico v stredu verejne skritizoval májovú schôdzku ministra financií Jána Počiatka s popredným manažérom finančnej skupiny J&T Ivanom Jakabovičom v Monaku. Naznačil, že po ďalšom takomto prípade by Počiatka odvolal. Taktiež prikázal odvolať vedenie bratislavského letiska, ktorého šéf sa údajne s Jakabovičom stretol tiež.

J&T sa podľa poslanca Ivana Mikloša z opozičnej SDKÚ obohatila na úniku informácií pred úpravou centrálnej parity koruny voči euru. Fico tiež prikázal ministrovi dopravy, aby odvolal vedenie bratislavského letiska. Šéf letiska Karol Biermann sa podľa tlače zúčastnil na stretnutí Jakaboviča s Počiatkom.

Exminister financií Ivan Mikloš tvrdí, že podľa informácií, ktoré má z dôveryhodných zdrojov, spoločnosti J&T a Istrokapitál zarobili na prudkom posilnení slovenskej koruny tesne pred zmenou centrálnej parity. Je podozrenie, že mohli mať v predstihu dôverné informácie o chystanej zmene. Obidve spoločnosti jeho podozrenie odmietli (viac v článku Na mene zarobili finanční žraloci, tvrdí Mikloš).

Fico skonštatoval, že ak majú bojovať s finančnými skupinami, nie je dôveryhodné, ak sa minister financií objaví v spoločnosti ich predstaviteľov.

„Odsudzujem verejne správanie sa pána Počiatka ako ministra financií,“ povedal Fico na tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na ministerstve životného prostredia. Prístup Počiatka, ktorý sa s Jakabovičom údajne stretol na jeho jachte počas pretekov Formuly 1, označil za neetický a nemorálny. „Vážne mu to vytknem a dám mu žltú kartu. Druhý pokus už nebude,“ dodal premiér.

Schôdzka Počiatek, Jakabovič a Biermann sa podľa denníka Plus jeden deň odohrala v Monaku na jachte, počas pretekov Veľkej ceny formuly 1, ktoré sa konali 25. mája. O tri dni neskôr zmenil Brusel centrálnu paritu – kurz, okolo ktorej sa slovenská mena pred prijatím eura musí pohybovať.

Fico však súčasne spochybnil, že by Počiatek mohol pomôcť finančným skupinám k tomu, aby sa obohatili na informácii o chystanej zmene parity. Podľa premiéra, napriek tomu, že šéf NBS Ivan Šramko a minister Ján Počiatek požiadali Brusel o zmenu centrálnej parity, nevedeli, ako sa kurz zmení.

Mikloš: Fico mal vyvodiť politickú zodovednosť

Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša ide v prípade údajného úniku informácií o zmene parity o megakauzu. Podľa neho pravdepodobne išlo o uník z úzkeho kruhu ministerstva financií a národnej banky, na základe ktorého „niektoré skupiny zarobili stovky miliónov korún“.

„Predseda vlády nevyužil príležitosť, aby odvolal ministra Počiatka. Hovorím o vyvodení politickej zodpovednosti. Celým prípadom sa pravdepodobne budeme v SDKÚ zaoberať a žiadať prešetrenie celého prípadu,“ povedal bývalý minister financií Mikloš.