S 30 Sk za euro Slovensko neuspelo

pi, ČTK | 08.07.2008 06:03
Euromince Foto:
Ilustračné foto
Slovenský tlak na to, aby konverzný kurz bol rovných 30 Sk za euro vraj vyvolal "pohoršenie" medzi predstaviteľmi únie. Podľa agentúry ČTK to tvrdia ich zdroje. Ministri financií Európskej únie by mali v utorok schváliť rovnaký konverzný kurz, ako je dnes centrálna parita - 30,1260 Sk za eur, uvádzajú diplomatické zdroje.

Slovensko sa neúspešne pokúšalo presadiť kurz rovných 30 Sk. Ten by znamenal nielen to, že by si majitelia slovenských korún vymenili peniaze výhodnejšie, ale uľahčil by tiež prepočítavanie korún na eurá.

Prevzatie centrálnej parity ako konverzného kurzu však nie je prekvapením. Doteraz to tak bolo vždy pri prijímaní krajín do eurozóny.

Definitívne potvrdenie slovenského vstupu do eurozóny sa očakáva v utorok okolo poludnia a odštartuje maratón osláv, ktoré sa uskutočnia priamo v Bruseli. Začnú slávnostnou inauguráciou slovenských eurových mincí v budove Rady EÚ, odkiaľ sa presunú na blízke Schumanovo námestie, kde sú naplánované slávnostné prejavy a hudobné vystúpenie. Oslavy by sa mali skončiť až nadránom v stredu v známom bruselskom klube Mirano, kde sa uskutoční slovenská párty iba pre pozvaných.