Zvýšenie DPH a škrty v penziách prešli cez maďarský parlament

pi, ČTK | 12.05.2009 07:26
Maďarský parlament v pondelok schválil v poslednom čítaní kľúčový zákon o daniach a peniazoch. Cieľom zákona je, aby štát počas pokračujúcej recesie udržal pod kontrolou rozpočtový deficit. Penzie podľa zákona v druhom polroku nebudú rásť o prisľúbené zvýšenie.

Zákonom sa od júla taktiež zvýši hlavná sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na 25 percent, aby sa štátu zvýšili príjmy a jeho rozpočtový deficit zostal pod tromi percentami hrubého domáceho produktu. Krajina to sľúbila Medzinárodnému menovému fondu a Európskej únii.

Maďarsko sa vlani stalo prvým členom Európskej únie, ktorý musel prijať medzinárodnú finančnú pomoc. Záchranný úver 25,1 miliardy dolárov zorganizoval fond, aby sa krajina vyhla finančnému kolpasu. Ľudia z fondu počas minulého týždňa prišli do Maďarska, aby zhodnotili ako krajina podmienky programu dodržiava.

Maďarská vláda musela urobiť rozpočtové škrty, aby zohľadnila pád ekonomiky. Ten by mohol v tomto roku dosiahnuť až šesť percent. Doterajšie prognózy uvádzali pokles o 3,5 percenta.