Nafta od stredy zdražie o dva centy za liter

SITA | 16.03.2010 17:33
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
Cena nafty sa od stredy zvýši o dva centy za liter. Ceny benzínov by sa meniť nemali. Ako ďalej informuje portál natankuj.sk, ceny nafty sa zvýšia napriek tomu, že sa na medzinárodných trhoch od konca minulého týždňa znižujú ceny pohonných látok.

Priemerná cena nafty tak stúpne približne na 1,055 eur za liter, pričom priemerná cena najpredávanejšieho benzínu na Slovensku, 95 Natural, zostane mierne nad hranicou 1,215 eur za liter.

Pokles cien na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien pohonných látok na Slovensku, začal už v piatok. Dovtedy ceny nafty prevažne rástli. „Dokonca, v polovici minulého mesiaca, v čase, keď sme očakávali, že sa ceny nafty nezmenia, znížili sa o jeden cent za liter a ďalší týždeň sa ceny nafty prekvapivo nemenili, aj keď na medzinárodných trhoch sa jej hodnota zvyšovala,“ konštatuje Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk.

Aktuálne zvýšenie cien nafty je podľa neho dôsledok toho, že od začiatku roka zdražela nafta na burze v Rotterdame približne o 8,5 %, avšak na Slovensku stúpli ceny nafty bez daní zhruba o 5,5 %. „Po zdražení sa rozdiel cien nafty bez daní v našej krajine dostane na hodnotu 8,5-percentného rastu v porovnaní s 1. januárom 2010,“ uvádza Novotný.

Na základe aktuálneho vývoja cien na medzinárodných trhoch to podľa Novotného vyzerá tak, že chystaná zmena cien bude v najbližšom období bude poslednou. „Na to, aby sa pokračovalo vo zvyšovaní cien motorových palív na Slovensku, by sa muselo v Rotterdame znovu zdražovať. No a pre pokles cien na Slovensku je nevyhnutné, aby trhy minimálne týždeň nezanedbateľne tlačili ceny pohonných látok nadol,“ uvádza Novotný.

Aktuálne zdraženie nafty tak bude od zníženia spotrebnej dane od začiatku februára už tretie v poradí. Predchádzal mu mierny pokles o jeden cent za liter. V konečnom dôsledku to podľa portálu znamená, že vrátane chystaného zdraženia sa od 1. februára zvýšili ceny nafty o štyri centy za liter. Natankuj.sk však pripomína, že Slovensko bude v okolí patriť medzi krajiny s najnižšími cenami nafty.