Slovenský priemysel v júni rástol najrýchlejšie z EÚ

SITA | 13.08.2010 07:48
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
Priemyselná produkcia na Slovensku v júni medziročne vzrástla najvýraznejšie v rámci krajín Európskej únie, z ktorých sú údaje k dispozícii.

Priemyselná produkcia eurozóny v júni medziročne vzrástla o 8,2 % a produkcia celej Európskej únie sa zvýšila o 7,7 %. Rast slovenskej výroby bol až na úrovni 23,9 %. Po Slovensku nasledovali Estónsko (20,7 %), Fínsko (14,1 %) a Lotyšsko (13,3 %). Najslabší medziročný rast bol v Španielsku a Veľkej Británii (zhodne 3 %). Medziročný pokles bol iba v Grécku, a to na úrovni –5,5 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V medzimesačnom porovnaní sa slovenská priemyselná výroba v júni vyvíjala v súlade s priemerom EÚ. Produkcia na Slovensku aj v rámci celej EÚ sa oproti máju nezmenila. Výroba v rámci eurozóny medzimesačne o 0,1 % oslabila. V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najväčší prírastok zaznamenali Litva (3 %), Estónsko (2,6 %) a Rumunsko a Fínsko (zhodne 1,9 %). Najväčší pokles nastal v Holandsku (-3,1 %), Francúzsku (-1,6 %) a v Grécku (-0,7 %).