DPH stúpne na 20 percent najmenej do roku 2014

Marcela Šimková | 06.09.2010 20:40, aktualizované: 
Iveta Radičová, Rado Baťo Foto:
Premiérka Iveta Radičová na koaličnej rade. Koalícia sa dohodla na dočasnom zvýšení DPH z 19 na 20 percent.
Koaličná rada sa na pondelkovom rokovaní rozhodla zvýšiť daň z pridanej hodnoty na 20 percent. Zvýšená sadzba DPH by pritom mala platiť dovtedy, kým deficit verejných financií neklesne pod tri percentá HDP, čo by malo byť podľa odhadov ministerstva financií v roku 2013. Výsledky o poklese HDP ale musí potvrdiť európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý ich zhodnotí až v roku 2014. DPH by sa tak na súčasnú úroveň mohla vrátiť najskôr od 1. januára 2015.

Koaličná rada sa na pondelkovom rokovaní rozhodla zvýšiť daň z pridanej hodnoty na 20 percent. Zvýšená sadzba DPH by pritom mala platiť dovtedy, kým deficit verejných financií neklesne pod tri percentá HDP, čo by malo byť podľa odhadov ministerstva financií v roku 2013. Výsledky o poklese HDP ale musí potvrdiť európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý ich zhodnotí až v roku 2014. DPH by sa tak na súčasnú úroveň mohla vrátiť najskôr od 1. januára 2015.

„Jednu pätinu zo všetkých príjmov bude tvoriť zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 20 percent,“ potvrdila v pondelok po koaličných rokovaniach premiérka Iveta Radičová ( SDKÚ–DS). Tlaku koalície tak nakoniec podľahol Richard Sulík (SaS), ktorý ešte do pondelka rast DPH odmietal. Sloboda a solidarita tak nakoniec odblokovala koaličné rokovania a povolila zvyšovanie DPH.

„Jednoznačne sme boli proti zvýšeniu DPH. Na druhej strane rozumieme, že keď Ficova vláda nastupovala, bol deficit 3 percentá, v súčasnosti je to osem percent a tieto peniaze treba vykryť,“ bránil svoj ústupok Sulík.

Dočasné zvýšenie DPH pritom koaliční partneri nazvali „Ficova daň“ pre vysoké zadlžovanie krajiny počas posledných dvoch rokov, ktoré však bolo v rámci štátov Európskej únie priemerné.

Podľa premiérky sa zvyšovanie DPH na cenách v obchodoch neodrazí, preto nebude po opätovnom znížený sadzy treba strážiť ceny predajcov pre bežných spotrebiteľov. Priemernej štvorčlennej rodine sa však podľa údajov Štatistického úradu SR zvýšia mesačné výdavky na tovary a služby o desať eur.

Nižšia, 10–percentá sadzba DPH sa, naopak, zachová pri liekoch a knihách. Okrem toho sa koalícia už predtým zhodla na zvýšení spotrebných daní na alkohol a tabak. Hornou hranicou DPH ale bude po novom zdanený aj predaj z dvora. Vyššia DPH sa však bude dotýkať iba minimálneho množstva predajcov, keďže platičov DPH je pre nízke tržby iba zopár. Vinári sa novej spotrebnej dani ubránili. loboval za nich najmä Most. „Ďalšie príjmy by mali prísť zo zvýšenia spotrebných daní, ale nie na víno,“ povedala Radičová.

Koalícia potrdila zrušenie výnimiek z platenia daní z príjmu, čo napríklad oberie sporiteľov s tretím dôchodkovým pilierom či životnou poistkou o 75 eur ročne a zaťaží tiež ľudí žijúcich z príjmov z prenájmu. Po novom už nebudú môcť ľudia so starobným alebo výsluhovým dôchodkom zároveň pracovať vo verejnej správy. Dôchodcovia na predčasnom dôchodku sa zas budú musieť rozhodnúť, či chcú penziu alebo riadny plat.

Zmeny čakajú aj živnostníkov

Nové opatrenia prinesú zmeny aj pre živnostníkov. Koalícia sa rozhodla zjednotiť paušálne výdavky na 40 percent, čím zaniknú 20 a 60 percentné paušálne náhrady. Platy tak poklesnú najmä remeselníkom, ktorí si po novom už nebudú môcť odrátať 60 percent zo zisku, ale iba 40.

Rast a pokles dane na naftu

Vládna koalícia rokovala tiež o návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z „červenej“ nafty a zodpovedajúcom poklese spotrebných daní na naftu pre ostatných motoristov. Spotrebná daň z „červenej“ nafty by mala podľa informácií z vnútra koalície stúpnuť na úroveň 37 centov z každého litra, teda rovnako ako v prípade klasickej nafty už od 1. januára 2011. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca poľnohospodári ročne spotrebujú 100– až 120–tisíc ton nafty. Po posledných úpravách spotrebnej dane pre autodopravcov, ktoré urobila ešte Ficova vláda, by tohto roku mala úľava na dani priniesť poľnohospodárom úsporu medzi 17 až 20 miliónmi eur. Ďalších niekoľko miliónov litrov nafty minú železničiari alebo výrobcovia elektriny.

Po platení dane z motorovej nafty v plnej výške by mal štát úľavu rozdeliť medzi ostatných motoristov. Tým by sa spotrebná daň na naftu zníži zrejme o viac ako dva centy z litra. Teraz bežní vodiči platia z litra nafty spotrebnú daň 37 centov a minimálna sadzba stanovená v EÚ je 33 centov. Koalícia si aj v programovom vyhlásení stanovila cieľ preskúmať možnosť zníženia dane na naftu na minimálnu úroveň v EÚ.

Čo koalícia už predtým odmietla

Koalícia, naopak, ustúpila od zámeru v rámci balíčka zvýšiť odvodové zaťaženie pre živnostníkov, ľudí pracujúcich na dohodu či občanov s vyššími platmi. Zmeny v odvodoch majú prísť zrejme až v roku 2012 spolu so znížením zaťaženia. „Odvodmi nebudeme zaťažovať prácu,“ povedala pred týždňom Radičová. Koalícia si už pred týždňom rozmyslela aj zámer, aby ľudia vždy platili daň z rozdielu medzi cenou bytu pri kúpe a predaji. Po novom sa majú zjednotiť len lehoty, keď sa daň neplatí, a to na obdobie päť rokov vlastnenia nehnuteľnosti. Teraz sa daň neplatí, aj keď má občan v byte dva roky trvalý pobyt, čo vyhovovalo obchodníkom s nehnuteľnosťami.