U Figeľa zamestnali jeho švagra

Vladimíra Kucejová | 16.10.2010 07:27
Ján Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ.
Švagor ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) sa pred pár dňami dostal bez výberového konania na lukratívne miesto v rezorte dopravy. Ide o Štefana Ungradyho, ktorý je novým vedúcim investičného odboru Národnej diaľničnej spoločnosti v Prešove. Spôsob, akým sa dostal na post, kde bude vplývať na miliónové investície, zaváňa rodinkárstvom. Ungrady, ktorý podobne ako Figeľ pochádza z Čaklova pri Vranove nad Topľou, to nekomentoval.

„V utorok bude kontrolný deň na rýchlostnej ceste R4 vo Svidníku, tam sa môžete zúčastniť a pýtať na otázky,“ povedal. Minister Figeľ špekulácie o rodinkárstve odmieta. „Zo zásady som proti rodinkárstvu. Na druhej strane som presvedčený, že skúsení odborníci by nemali byť vylúčení z práce kvôli tomu, že sú niekoho príbuzným,“ uviedol minister dopravy, ktorý sa nedávno dostal do povedomia verejnosti pre kauzu pochybne získaného bytu či vysokého príjmu takmer 15-tisíc eur mesačne.

Diaľničná spoločnosť tvrdí, že Ungrady sa jej prihlásil s predstavou o fungovaní a dostal šancu. „Obsadzovať bez výberového konania takýmto spôsobom post vedúceho odboru v štátnej správe alebo štátnej firme je absurdné,“ myslí si o tom Ivan Kuhn, analytik Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika. KDH za minulej vlády rodinkárstvo odmietalo a keď ho exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek praktizoval, žiadalo jeho hlavu.

Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že personálna výmena súvisí so zbabranou výstavbou obchvatu Svidníka. Stavba sa vraj už rok opravuje. „Štefan Ungrady, ktorý pozná danú stavbu a jej úskalia, oslovil diaľničnú spoločnosť s možnosťami riešenia. Presvedčil vedenie o svojej kompetentnosti, na základe čoho sa manažment rozhodol zveriť mu vedenie investičného odboru v Prešove,“ vysvetlil Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Ungrady sa však paradoxne podieľal na výstavbe obchvatu Svidníka, a to ako zamestnanec firmy Strabag, ktorá sa na stavbe podieľala. Podľa informácií z rezortu dopravy však Figeľov švagor v Strabagu riešil úsek obchvatu, ktorý nie je problémový.

Minister Figeľ na druhej strane nedávno v inom prípade, ale za podobných okolností, žiadal hlavu člena správnej rady Národnej diaľničnej spoločnosti Daniela Jakuboviča, a to za to, že v minulosti pracoval pre J&T, ktorá sa podieľala na projekte mýta. Mýto je teraz pre štát stratové. Jakubovič však v skutočnosti na mýtnej zmluve nepracoval.

Prípad Ungradyho podľa odborníkov zaváňa rodinkárstvom. Politici KDH pritom sami v minulosti kritizovali rodinkárstvo svojich predchodcov. Napríklad Pavol Hrušovský upozorňoval za minulej vlády, že politici by mali zásadne odmietnuť rodinkárstvo, klientelizmus a návrat „symbolov minulosti“.

Ungrady podpísal pracovnú zmluvu s diaľničnou spoločnosťou tento pondelok. „Ide o dočasný stav do vypísania riadneho výberového konania. Dočasným stavom je chápané ukončenie obchvatu Svidníka na rýchlostnej cesty R4,“ dodal Jánošík. O príbuzenskom vzťahu k ministrovi dopravy vraj sám diaľničnú spoločnosť informoval. „Keďže NDS potrebuje vyriešiť danú situáciu urgentne a odborne, rozhodla sa dať Ungradymu dôveru a nediskriminovať ho kvôli príbuzenskému vzťahu s vysokým štátnym úradníkom,“ doplnil Jánošík.

Obchvat Svidníka mal byť dokončený na jeseň minulého roka. V máji minulého roka sa však podľa diaľničnej spoločnosti vytvorili na ceste trhliny a deformácie. Vrstvy násypov sa zosunuli. Už rok sa preto cesta opravuje.

Približný plat na poste vedúceho investičného odboru diaľničnej spoločnosti v Prešove môže podľa informácií Pravdy dosahovať okolo 1 000 eur. V Prešovskom kraji sa pritom v súčasnosti pohybujú priemerné platy na úrovni len vyše 570 eur. Ungrady má navyše nové pôsobisko len zhruba dvadsať kilometrov od svojho domu v Čaklove, kam chodieva za oddychom aj Figeľ.

Minister Figeľ čelil v poslednom čase okrem kauzy svojho bytu, ktorý napokon venoval charite, aj záujmu verejnosti pre vysoký plat. Okrem príjmu ministra totiž berie ako bývalý eurokomisár aj dávku vyše 11-tisíc eur z Bruselu.

Prípady podozrení z rodinkárstva pri obsadzovaní pozícií s vplyvom štátu

Štefan Ungrady – švagor ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) sa stal pred pár dňami vedúcim investičného odboru Národnej diaľničnej spoločnosti v Prešove. Spoločnosť patrí pod rezort dopravy

Viktor Spišiak – syn prezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka dostal nedávno zamestnanie na ministerstve vnútra, aj keď rezort čaká pre úsporný balíček prepúšťanie

Príbuzní na úrade práce – v roku 2007 najmenej sedem príbuzných vtedajšej sekčnej riaditeľky na ministerstve práce Márie Janušekovej pracovalo na úrade práce v Humennom

Viliam Križan – od roku 2006 sedí v dozornej rade Transpetrolu ako potenciálny a neskôr aj skutočný zať ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer). Rezort hospodárstva je akcionárom Transpetrolu

Kristína Ďuračková – v roku 2006 sa dostala do predstavenstva Trnavskej teplárenskej, ktorá v rámci vtedajšej koalície pripadla strane SNS. Za nomináciou stál otec Jozef Ďuračka, poslanec za SNS

Svokra Jána Ľuptáka – pred rokom 1998 posadil vtedajší šéf vládnej robotníckej strany svoju svokru do dozornej rady štátom vlastnenej banky. Táto nominácia sa stala jedným zo symbolov personálnej politiky za vlády Vladimíra Mečiara