V recyklácii skla Slováci zaostávajú ďaleko za úniou

ČTK | 22.02.2011 11:22
euro, euromince, mince, fľaša, úspory Foto:
Ilustračné foto
V Európe sa v priemere recyklujú zhruba dve tretiny sklenených fliaš a pohárov, ukázala nová štatistika európskej federácie výrobcov sklenených obalov FEVE.

Najlepší v recyklovaní skla sú s 96-percentným podielom Belgičania. Naproti tomu Slováci s 34 percentami figurujú na spodných poschodiach pomyselného rebríčka. Česi recyklujú 73 percent sklenených obalov.

Štatistiky FEVE pracujú s dátami za rok 2009. Podľa nich v tomto roku sa zrecyklovalo 67 percent sklenených fliaš a pohárov, v roku 2008 to bolo o percentuálny bod menej.

Spomínaných 67 percent predstavuje zhruba 25 miliárd fliaš či pohárov alebo aj 11 miliónov ton, uviedla federácia. Podľa nej sa množstvo recyklovaných fliaš postupne zvyšuje. „Recyklácia skla narastá vďaka záväzkom spotrebiteľov všade každý rok,“ podotkol šéf FEVE Niall Wall.

Okrem Belgicka vysokú mieru recyklácie pohárov a fliaš štatistiky pripisujú Holandsku s 92 percentami či škandinávskym krajinám. Napríklad vo Švédsku sa recykluje 90 percent fliaš a pohárov. Naopak, v Grécku je to iba 15 percent a na Cypre 17 percent.