Benzín Slovákom zdražel, v Česku zlacnel

Michal Holeš | 03.05.2011 14:25
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
Kým na slovenských čerpacích staniciach v minulom týždni stúpla cena benzínu o dva centy, západní susedia palivo mierne zlacňovali. Ceny tam klesli v prepočte o zhruba tretinu centa. Aj tento vývoj prispel k tomu, že sa oplatí viac tankovať za hranicami. Na Slovensku vyjde liter benzínu Natural 95 asi 1,49 eura a v Česku v prepočte 1,45 eura.

„V prospech českých motoristov hrá v posledných dňoch predovšetkým kurz českej koruny oproti doláru, keď sa česká mena posilňuje,“ zdôvodňuje komoditný analytik Colossea Petr Čermák.

V priebehu apríla sa ceny na Slovensku zvýšili celkovo o päť centov. Podľa štatistík českého CCS pritom v Česku za rovnaké obdobie narástla cena o viac ako jednu korunu, čiže v prepočte o viac ako štyri centy. „Rozhodne to nie je tým, že by sa česká koruna výrazne posilnila oproti euru. Hlavný dôvod na vznik tohto rozdielu zrejme spočíva v tom, že obchodníci na Slovensku a v Česku majú inú obchodnú politiku,“ myslí si analytik Trim Brokers Ronald Ižip.

Potvrdzuje to aj Slovnaft. „Ropné spoločnosti na Slovensku postupovali podobne aj v minulosti, keď s cenami hýbali až po potvrdení dlhších trendových tendencií,“ opisuje hovorca Slovnaftu Anton Molnár a naznačuje, že časom by palivá na Slovensku mohli zlacnieť. „Musel by sa však potvrdiť trend na trhu,“ dodáva Molnár.

Naopak, analytici u západných susedov očakávajú v najbližších dňoch ustálenie cien či mierne zdražovanie. „Ropný kartel OPEC v apríli znížil produkciu ropy na 22-mesačné minimum, čo prakticky okamžite zvýšilo ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdame,“ zdôvodňuje Čermák.

Pred ešte väčším zdražením palív motoristov ochránila klesajúca hodnota amerického dolára. „Cena benzínu Natural 95 na burze v apríli stúpla približne o jedenásť percent,“ podotýka Ižip. Za rovnaké obdobie sa euro oproti americkému doláru posilnilo o takmer päť percent. Keby dolár zostal na podobných hodnotách ako na začiatku apríla, liter benzínu by sa dnes predával za približne 1,6 eura.

Podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu SR sa cena benzínu Natural 95 od začiatku roka zvyšovala takmer každý týždeň. Výnimku tvorili dva februárové týždne, keď cena klesla celkovo o 1,6 centa. Najpoužívanejší benzín však celkovo za päť mesiacov zdražel o takmer 15 centov, pričom rekordné 5-centové zdraženie spustilo po Novom roku zvýšenie dane z pridanej hodnoty a zavedenie nových daní. Peniaze, ktoré takto vodiči začali platiť, chce vláda použiť na zacelenie časti diery v štátnej kase.

Podľa štatistík Európskej komisie však v polovici apríla Slováci tankovali po očistení od daní ôsmy najlacnejší benzín v Európskej únii. Viac peňazí za palivo bez daní žiadali pumpári v Česku a Maďarsku, naopak, lacnejšie sa tankovalo v Poľsku a Rakúsku. Po pripočítaní daní bol benzín oproti Slovensku lacnejší vo všetkých spomenutých krajinách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ