Súkromné penzie ústavu neporušia, tvrdí Mihál

Branislav Toma | 08.05.2011 12:21
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
Ľudí od októbra čaká reforma druhého dôchodkového piliera. Najväčšou zmenou pre viac ako 1,4 milióna sporiteľov bude zrušenie garancií proti stratám a rozšírenie fondov z troch na štyri. Garancie sú teraz vo všetkých troch fondoch, po novom budú len v jednom. Podľa analýzy právnikov ministerstva práce je odobranie garancií v súlade s ústavou.

Zrušením povinnosti doplácať straty budú môcť totiž DSS-ky opäť investovať do výnosnejších akcií. Tie sa historicky vyznačujú vyššími výnosmi, no zároveň v sebe nesú aj riziko. Presne opačný názor na zrušenie garancií má právna analýza vypracovaná pre dôchodkovú spoločnosť Allianz. Zachovať garancie chce aj opozičný Smer, a tak o zmenách nakoniec môže rozhodovať až Ústavný súd.

„Nie je narušený nijaký z princípov právnej istoty, rovnosti či primeranosti, pretože ministerstvo práce kompenzuje zrušenie garancií v dvoch fondoch možnosťou sporiteľa slobodne sa rozhodnúť pre zotrvanie vo fonde bez garancií alebo pre prestup do fondu s garanciami,“ tvrdí však Slavomíra Selešová, hovorkyňa ministerstva práce.

Podľa návrhu ministerstva práce má povinnosť doplácať straty ostať od začiatku budúceho roku už len v dlhopisovom fonde, ktorý sa dnes volá konzervatívny. Vyvážený sa premenuje na zmiešaný a rastový bude akciový s tým, že v oboch fondov žiadne garancie nebudú. Tiež príde k vytvoreniu štvrtého úplne nového indexového fondu.

Po odstránení garancií tak 1,3 milióna sporiteľov musí počítať s tým, že ak ostanú aj naďalej v tom istom fonde, ako sú dnes, zaplatia prípadne straty z obchodovania zo svojich investovaných peňazí.

„Novela bude účinná od prvého októbra tohto roku s tým, že dôchodková správcovská spoločnosť bude povinná do konca tohto mesiaca zaslať sporiteľom, ktorí sú v inom ako dlhopisovom fonde písomné oznámenie o zrušení garancií v zmiešanom dôchodkovom fond, respektíve akciovom dôchodkovom fonde,“ povedal minister práce Jozef Mihál (SaS). V liste bude tiež poučenie, že pre zachovanie garancií je potrebné prestúpiť do dlhopisového fondu a na prestup bude čas do začiatku budúceho roku. „Aby to bolo čo najjednoduchšie, tak súčasťou tejto informácie bude aj návratka, ktorú jednoduchým spôsobom občan vyplní a zašle naspäť na adresu Dôchodkovej správcovskej spoločnosti,“ dodal Mihál.

Ľudia v tom však jasno nemajú. „Dnes si sporím v rastovom fonde a úprimne neviem, či je najlepšie ostať tu aj naďalej, alebo prestúpiť,“ hovorí Anna Balašíková z Bratislavy. „Ja nie som v druhom pilieri a najradšej by som nebol ani v prvom a na penziu si sporil úplne sám. Aj tak si myslím, že celé je to len premyslený podvod, ktorý ma obrať ľudí o peniaze,“ dodal ďalší Bratislavčan Jozef Marián.

Podľa prieskumu agentúry Focus väčšina ľudí nevie, ako sa má po prijatí reformy zachovať, a tak po odstránení garancií ostane v rizikovejších fondoch sporiť aj naďalej. Dôchodkové správcovské spoločnosti upozorňujú na to, že vo fondoch tak ostanú aj konzervatívni investori, ktorí nie sú schopní akceptovať prípadné straty.

Po prijatí reformy pre ľudí neexistuje jednoznačné odporúčanie na výber konkrétneho dôchodkového fondu. „Každý sporiteľ, ktorý sa nemôže spoľahnúť na vlastné poznatky, by mal komunikovať s nezávislými odborníkmi svoju investičnú stratégiu, a to priebežne,“ povedal Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Navyše podľa analytika je z pohľadu individuálneho sporiteľa okrem veku a očakávaní aj dôležitý aktuálny vývoj na trhoch cenných papierov.

Zmeny v druhom pilieri, ktoré navrhol minister práce Jozef Mihál

Novinky sa dotknú 1,4 milióna ľudí, ktorí majú v druhom pilieri takmer štyri miliardy eur, a tiež ďalších nových sporiteľov

Dobrovoľný vstup do piliera sa zmení na povinný s možnosťou výstupu do dvoch rokov

Súčasný počet troch fondov sa zvýši na štyri fondy s tým, že teraz sú všetky chránené proti stratám a po novom budú garancie len v jednom fonde, čím sa zvýšia riziká, ale aj možné výnosy vo fondoch

Pevné poplatky v existujúcich fondoch sa nezmenia, v zmiešanom a akciovom dôchodkovom fonde však zavádza novela motivačný poplatok pre správcovskú spoločnosť za zhodnotenie peňazí

Sporitelia budú môcť mať peniaze nie v jednom, ale rozložené až v dvoch fondoch, z ktorých jeden musí byť garantovaný

ŠTYRI NOVÉ FONDY

Dlhopisový (dnes konzervatívny) – garancie zostanú
Prípadné straty v ňom budú aj naďalej hradiť dôchodkové správcovské spoločnosti zo svojich peňazí. Hodnotenie jeho výkonnosti zo strany NBS sa posunie z pol roka na päť rokov. Vytvorí sa tak priestor na investovanie do dlhopisov s dlhším obdobím splatnosti, ktoré dosahujú vyššie výnosy. Sporitelia už nebudú DSS-kám platiť poplatok za zhodnocovanie peňazí a zanikne motivácia na rizikovejšie investície.

Zmiešaný (dnes vyvážený) – garancie nebudú
Bude zrušená povinnosť doplácania vzniknutých strát. DSS-ka si bude môcť sama stanovovať investičnú stratégiu fondu. Sporiteľ získa lepšiu predstavu o zložení a predpokladanom zhodnocovaní svojich peňažných prostriedkov. V dôsledku toho možno očakávať, že by mali byť v zmiešanom a akciovom fonde vo výraznejšej miere zastúpené aj investície do akcií, pri ktorých možno predpokladať vyšší výnos, ale aj vyššie riziko.

Akciový (dnes rastový) – garancie nebudú
DSS-ka bude stanovovať pre tento fond rovnako benchmark, ako v prípade zmiešaného fondu. Na rozdiel od zmiešaného fondu by zložka akcií v akciovom dôchodkovom fonde mala byť vyššia.

Indexový (nový fond) – garancie nebudú
Tento fond bude riadený tzv. pasívnou stratégiou, kde dôchodková správcovská spoločnosť iba kopíruje zloženie indexu. Takýto typ fondu je určený sporiteľom, ktorí by chceli participovať na výnosoch akciovy´ch trhov a poznajú výhody a riziká spojené s investovaním do indexového fondu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ