Polícia preveruje tunelovanie vodární

Michal Holeš | 02.06.2011 06:30, aktualizované: 
BVS, Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto:
Bratislavská vodárenská spoločnosť
O najväčšiu vodárenskú spoločnosť na Slovensku sa začala zaujímať polícia. Ide o Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, ktorá čelí podozreniam z tunelovania. Skutky vedenia podniku prešetrí policajný Úrad boja proti korupcii. "Úrad boja proti korupcii sa danou vecou zaoberá," potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Keďže polícia zatiaľ prešetruje operatívne informácie a stíhanie ešte nespustila, ďalšie informácie hovorkyňa neposkytla. Vodárňam šéfuje Daniel Gemeran, ktorého do kresla dosadil bývalý bratislavský primátor KDH Andrej Ďurkovský. Ten aj pre kauzy vo vodárňach prišiel o členstvo v KDH.

Počas Gemeranovho pôsobenia vodárne čelili viacerým podozreniam z plytvania. Zákazky v spoločnosti mala firma Gemeranovho brata. Vlani sa prevalil škandál, keď vodárne predali časť majetku bez transparetnej súťaže firme HASS, ktorá patrí Gemeranovmu dlhoročnému známemu. Gemeran v minulosti svoje kroky obhajoval.

Rovanako je to aj pri najnovšej kauze. Vodárne si nedávno za 21-tisíc eur nechali zrekonštruovať parčík pred hlavnou budovou vodární, do ktorého osadili fontánu nazvanú Neptúnova trúba, ktorej autorom je akademický sochár Martin Lettrich. V čase, keď vodárne musia čerpať úver na financovanie investícií a pre chátrajúce potrubia strácajú čoraz viac vody, za fontánu zaplatili 28 565 eur. „Dokončenie parčíka má veľký význam z hľadiska estetického, prevádzkovo-bezpečnostného (úprava a údržba areálových plôch) aj vysokej dennej návštevnosti, kde stránky s deťmi často využívajú počas čakania vonkajšie priestory,“ zdôvodňuje takmer 50-tisícové úpravy hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle.

Súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru) už vlani v decembri pri inaugurovaní tvrdil, že šéfa vodární zosadí „tak skoro ako to bude možné“. Podľa kuloárnych informácií chcel primátor do predstavenstva vodární dosadiť vlastného človeka, čo poslanci stredo-pravej koalície blokovali.

Vo februári odsúhlasili zoznam vlastných politických nominantov, ktorý Ftáčnik vetoval. „V súčasnosti už existuje dohoda, že do predstavenstiev spoločnosti nebudú nominovaní poslanci mestského zastupiteľstva. Sú pripravené personálne návrhy o nomináciách do kontrolných aj riadiacich orgánov spoločnosti, o ktorých sa rozhodne dnes na mimoriadnom zastupiteľstve,“ spresňuje Ftáčnik. Ak dnes návrh prejde, spustí sa proces odvolávania súčasného vedenia firmy.

Posledná z podozrivých investícií do fontány je sporná aj z ďalšieho hľadiska. Park aj fontána totiž ešte budú čeliť hrozbe poškodenia. Vodárne rekonštruujú aj vlastné sídlo, čo zdôvodňujú zastaranosťou priestorov a nevhodným dispozičným členením, a tak bude potrebné opravovať aj fasádu, s čím sa spája riziko pádu nástrojov či stavebného materiálu na plochu parku.

Pochybné kroky bratislavských vodárov

  • Šéf vodární Daniel Gemeran akceptoval zákazky pre firmu svojho brata
  • Vodárne dali opraviť auto za štyristotisíc korún (asi 13,3 tisíca eur) a vzápätí ho predali za pár tisíc
  • Tender na informačný systém vo vodárňach pre Siemens v hodnote pol miliardy korún (asi 16,6 milióna eur)
  • Netransparentný predaj kľúčovej časti vodární firme HASS, ktorá patrí známemu Daniela Gemerana
  • Vodárne platia podozrivo vysoké sumy za prenájom áut od teraz už sprivatizovanej Infra Services
  • Bratislavská vodárenská spoločnosť si nechala postaviť v parku pred sídlom fontánu za takmer 29-tisíc eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ