Výroba áut dá prácu ďalším päťtisíc ľuďom

Branislav Toma | 16.06.2011 14:41
VW v Bratislave vyrába Touareg Hybrid Foto:
Automobilový priemysel na Slovensku by na konci roka mohol zamestnávať až 75-tisiíc ľudí.
Motor slovenskej ekonomiky sa opäť rozbieha. Spoločne s bratislavským Volkswagenom nových ľudí hľadajú aj viacerí dodávatelia automobiliek.

V priebehu tohto roku tak nové zamestnanie v automobilovom priemysle získa približne päťtisíc ľudí a na budúci rok sú v hre tisícky ďalších pracovných pozícií.

„Ku koncu tohto roka by sa tak odvetvie v zamestnanosti mohlo dostať na 75-tisíc ľudí, a to je ešte konzervatívny odhad,“ povedal Jozef Uhrík, prezident združenia automobilového priemyslu. Zamestnanosť tak rastie výrazne pomalšie ako výroba nových automobilov. Pre porovnanie, v roku 2007 vyrobili všetky tri slovenské automobilky tesne nad 571-tisíc vozidiel a v automobilovom priemysle pracovalo okolo 76,8 tisíca ľudí.

V tomto roku sa očakáva, že Slovensko vyrobí najviac áut v histórii, a to až 630-tisíc. Automobilový priemysel napriek tomu zamestná takmer o dvetisíc ľudí menej ako pred štyrmi rokmi.

Prvenstvo v počte vyrobených vozidiel si aj v tomto roku má udržať žilinská Kia. Výroba fabriky za prvých päť mesiacov v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástla o šesťdesiat percent. „Pôvodný plán na tento rok bol na úrovni 240-tisíc vyrobených automobilov a je možné, že túto hranicu prekročíme,“ povedal Dušan Dvořák, hovorca Kia Motors.

Cez dvojtýždňovú letnú dovolenku sa továreň bude pripravovať na jesennú výrobu modelu Kia Venga. „Počas leta sa tiež pripravia výrobné linky na nový model, ktorý má prísť od roku 2012,“ dodal Dvořák. Na jeseň tohto roku má vedenie závodu definitívne povedať, či výroba automobilky prejde v budúcom roku na trojzmennú prevádzku. „Ak by sme rozhodli, že áno, tak by to znamenalo deväťsto až tisíc nových miest priamo v našom závode a u našich dodávateľov to odhadujeme na ďalších štyritisíc,“ dodal Dvořák.

Produkcia vozidiel trnavského PSA Peugeot Citroën sa má tento rok, podobne ako vlani, pohybovať okolo 186-tisíc vozidiel. „Výroba nového modelu bude spustená v budúcom roku a vtedy stúpne aj naša produkcia,“ povedal Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën. V roku 2012 sa tak závod postupne začne približovať k svojim výrobným možnostiam, čo je 300-tisíc vozidiel za rok.

„V tomto roku sa výroba Volkswagenu bude pohybovať nad 200-tisíc vozidiel,“ zhodnotil Uhrík. Postupné rozbiehanie výroby modelov New Small Family v druhej polovici tohto roku tak bratislavskú automobilku posunie na druhé miesto v počte vyrobených automobilov. ,,Celkovo sa fabrika pripravuje na ročnú výrobu 400-tisíc vozidiel," dodal Uhrík.

O dva roky tak všetky tri automobilky môžu spoločne vyrobiť až 900-tisíc automobilov. V prepočítaní vyrobených automobilov na počet obyvateľov bolo pritom Slovensko vlani prvé na svete.