V Sucháni našli mŕtvu ženu, zrejme ju roztrhal pes

Štefan Rimaj | 19.08.2012 14:31, aktualizované: 
pitbull, pes Foto:
Štyridsaťpäťročnú ženu pri obci Sucháň zrejme zabil pitbull.
Až dva krvavé útoky psov na človeka sa odohrali uplynulý týždeň a ten druhý sa skončil ešte väčšou tragédiou ako prvý. Štyridsaťpäťročná žena cez víkend napadnutie psom neprežila.

K útoku došlo v katastri obce Sucháň v okrese Veľký Krtíš. Polícia prípad vyšetruje, ale zatiaľ sa k nemu bližšie nevyjadruje.

Podľa informácií Pravdy útočil pitbull, ktorého spolu s ďalšou zhruba dvadsiatkou psov vlastnil zahraničný majiteľ domu na Suchánskych lazoch. Ten dom využíval len príležitostne ako chatu a v čase, keď bol v zahraničí, sa o psy starali ľudia, ktorých si najal. Jednou z nich bola aj 45-ročná žena z Topoľčian.

Telo ženy, ktorú pes roztrhal, bolo prevezené na pitvu. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Jana Vrbická potvrdila, že polícia prípad vyšetruje a vykonáva procesné úkony. Konkrétnejšie informácie však odmietla zverejniť. „Všetky informácie k tejto udalosti budeme poskytovať až v pondelok,“ povedala Vrbická.

Starostka obce s vyše 250 obyvateľmi Anna Triznová hovorí, že o tragédii sa dozvedela v sobotu. „Keďže dom je na lazoch, veľa sa o prípade nevie, len čo-to sa šušká medzi obyvateľmi. Ľudia rozprávajú, že k nešťastiu malo dôjsť po tom, ako žena vypustila jedného zo psov z dvora. Niekde v lese ju mal potom pes napadnúť a roztrhať. Hovorí sa, že k nešťastiu mohlo dôjsť ešte v piatok. Policajné autá bolo vidieť v našej obci od soboty. Či sa však veci udiali naozaj tak, ako o nich rozprávajú ľudia, o tom sa vedú dohady. Nič bližšie nevieme,“ poznamenala starostka.

O dôvodoch útoku pitbulla na ženu sa iba špekuluje. Podľa názoru kynológa a osobného trénera psov Vladimíra Stassela by bolo dôležité vedieť, čo útoku predchádzalo. „Je možné, že žena ho vyrušila pri sledovaní či inej činnosti a on potom obrátil svoju pozornosť na ňu. Je tiež možné, že ho chcela chytiť a dostať ho domov, no on potom reagoval tak, že sa postavil proti nej,“ zamýšľa sa Stassel. Problémom mohlo byť aj to, že v pomyselnej hierarchii nebola žena nad psom jasným pánom. Síce ho chovala a rešpektovala ho, no on ju mohol rešpektovať iba niekedy. „Oddanosť a rešpekt psa sa dosahuje výcvikom,“ podčiarkol kynológ.

K smrteľnej tragédii došlo len niekoľko dní po tom, čo v Dunajskej Lužnej zaútočili na muža tri psy, ktoré mu spôsobili množstvo vážnych zranení a odhryzli mu ucho.

Pôvodná agentúrna správa bola nahradená autorským článkom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ