Kyselinárov odsúdili za pokus o vraždu

20.09.2012 16:42
Kyselinárov odsúdili za pokus o vraždu. Okresný súd v Pezinku vyhlásil, že Rastislav Š. a Peter L. sú vinní z pokusu o zavraždenie Miroslava Zemana tak, že na Pezinskej Babe nafingovali jeho autonehodu.

Rastislav Š. od súdu trest nedostal, v súčasnosti je totiž odsúdený na doživotie. Peter L. by si mal odsedieť 14 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia, informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý šéf kyselinárov František Miker, avšak aj on zahynul v kyseline. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní podľa Adamčiaka podali odvolanie, prokuratúra si na rozhodnutie nechala zákonnú lehotu.

Podľa obžaloby si Rastislav Š., Peter L. a Miker dohodli stretnutie so Zemanom v Modre, aby vyrovnali finančné záležitosti. Tam ho 29. júla 2000 mali vyzliecť, opiť, zbiť a škrtiť. Keďže sa im ho takto nepodarilo pripraviť o život, podľa obžaloby ho naložili do jeho auta a na Pezinskej Babe spustili z útesu. Zeman to prežil. Peter L. pred súdom vinu odmietol. Tvrdil, že od polície sa dozvedel, že Zeman mal autonehodu. „Na základe vykonaného rozsiahleho dokazovania a na základe nepriamych dôkazov, ktoré vzájomne súvisia, má súd preukázané, že skutok spáchali obžalovaní,“ informoval Adamčiak.

Pezinský Okresný súd pôvodne v tejto veci zastavil trestné stíhanie z dôvodu účelnosti konania. Rastislav Š. je totiž odsúdený na doživotie a Petrovi L., ktorý pomáhal polícii a prokuratúre pri objasňovaní trestnej činnosti kyselinárov, hrozil maximálne 15-ročný trest. Voči zastaveniu trestného stíhania v prípade Petra L. sa odvolala prokuratúra. Krajský súd v Bratislave potom celé rozhodnutie o zastavení trestného stíhania zrušil a prikázal pezinskému súdu konať. Prípad bol na súde od septembra 2007. Ten však čakal, kým sa skončia iné procesy v kauze kyselinárov.

Podvodný systém získavania finančných prostriedkov v rámci siete firiem takzvaných kyselinárov mal vymyslieť Miker. Za vraždu odsúdili jeho komplicov. Kyselinári pripravili štát podvodným odpočtom DPH o milióny korún. Použili na to sieť firiem, v ktorej obchodovali s bezcenným softvérom. Viedlo sa s nimi niekoľko súdnych procesov pre vraždu bielych koní, pre vraždu Mikera aj pre podvodné odpočty DPH.