Platinová kauza SDKÚ obrala štát o 1,4 milióna

Michal Holeš | 19.10.2011 20:00, aktualizované: 
Na prípade pochybného predaja platinových sitiek, v ktorom sú zapletení ľudia blízki Dzurindovej strane, prerobila štátna kasa takmer 1,4 milióna eur.

O toľko viac totiž mohol zarobiť, keby Správa štátnych hmotných rezerv sitká predala vo výkupe drahých kovov. Bežná výkupná cena podľa jednej z výkupných firiem závisí od ceny na svetových trhoch, ktorá je znížená o náklady na oddelenie jednotlivých druhov kovov a zisk pre firmu.

„Znamená to, že vo výkupe je cena nižšia od hodnoty na burze asi od desať až pätnásť percent,“ spresňuje spoločnosť Safina, ktorá sa zaoberá výkupom a spracovaním drahých kovov.

Za použitú zliatinu platiny a ródia mohol štát v čase konania elektronickej aukcie získať vo výkupe 2,06 milióna eur. Podľa komoditného analytika Ronalda Ižipa z Trim Broker totiž bola v čase konania aukcie cena trójskej unce platiny 1 185 eur a rovnaké množstvo ródia sa predávalo za 1¤359 eur. V skutočnosti však Správa štátnych hmotných rezerv predala takmer 63 kilogramov sitiek členovi SDKÚ Michalovi Hudobovi zo spoločnosti Heneken za necelých 668-tisíc eur.

Zhruba 1,4-miliónový rozdiel mohol štát vynaložiť napríklad na kompletnú rekonštrukciu budovy väčšej školy. Zhruba toľko stála nedávna oprava gymnázia v Trebišove, pri ktorej zateplili budovu, vymenili okná, elektrické, kúrenárske a vodné rozvody, opravili podlahy a omietky či namontovali solárne panely.

Teoretický zárobok však mohol byť ešte väčší. Sitká je totiž možné zušľachtiť a predať za ešte viac peňazí. „Platinovo-ródiové sitká sú veľmi cenné. Použité výrobky je možné prečistiť a ako zliatinu predať napríklad na výrobu kyseliny dusičnej,“ podotýka profesor Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave Ján Híveš.

Kupec sitiek Michal Hudoba tvrdenia o stratách štátu odmieta. Takisto šéfka hmotných rezerv Eva Hrinková (nominantka SDKÚ) tvrdí, že predaj bol v súlade s predpismi. „Aby sme vyvrátili aj najmenšie pochybnosti, ktoré mohli vzniknúť na základe umelých konštrukcií a poloprávd, požiadali sme príslušné kontrolné orgány štátu o vykonanie kontroly,“ píše Hrinková na webovej stránke hmotných rezerv.

Sporná v kauze je tiež suma 80-tisíc eur, ktorou znalec sitká ocenil a od ktorej sa odrážala aj vyvolávacia cena. Posudok s vyčíslením však hmotné rezervy odmietli Pravde poskytnúť. Peter Kunder z Aliancie Fair-play to považuje za chybu.

„Je smiešne, že Správa štátnych hmotných rezerv odmieta sprístupniť dokument, na ktorý sa sama vo vyhláseniach odvoláva. Tak len podporuje pochybnosti o dôveryhodnosti jej argumentov,“ hovorí Kunder. Hmotné rezervy tiež v polovici septembra tvrdili, že žiadne platinové výrobky nepredávali, napriek tomu, že v tom čase boli platinové sitká už predané.

Napriek tomu, že do prípadu sú zapletení ľudia blízki SDKÚ, však strana o možnom vyvodzovaní dôsledkov zatiaľ hovoriť nechce. Centrála Dzurindovej strany od pondelka na otázky denníka Pravda neodpovedala. Príležitosť na položenie otázky nedal včera Pravde na tlačovej besede ani stranícky šéf Mikuláš Dzurinda.

„Pred blížiacimi sa voľbami je takáto kauza pre stranu nepríjemná. V každom prípade by však mal politik za každých okolností zachovávať chladnú hlavu a odpovedať aj na nepríjemné otázky,“ uzatvára politológ Tomáš Koziak.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ