Slovenská Dexia sa zmení na Prima banka Slovensko

SITA | 24.11.2011 12:27
Dexia banka Foto:
Zo slovenskej Dexie sa stane Prima banka Slovensko
Valné zhromaždenie akcionárov slovenskej Dexie schválilo zmenu obchodného mena na Prima banka Slovensko. Rozhodnutie ešte podlieha súhlasu Národnej banky Slovenska. Nové obchodné meno nadobudne platnosť po zápise do obchodného registra od 1. januára 2012. V rámci doterajšieho fungovania spoločnosti na slovenskom trhu ide už o tretiu zmenu názvu.

Tento krok súvisí so zmenou majoritného akcionára z apríla tohto roka a je súčasťou plánovaného rozvoja banky na Slovensku. Zmena podľa vyjadrení banky nemá a nebude mať žiadny vplyv na jej klientov. „Pod novým názvom budeme pokračovať v rozvoji služieb pre mestá a obce a zároveň budeme investovať do rozvoja retailového bankovníctva, vrátane výrazného rozširovania pobočkovej siete,“ uviedol generálny riaditeľ banky Jan Rollo.

Zmena obchodného mena je prvým krokom v procese niekoľkomesačného rebrandingu. Nasledovať bude predstavenie nového loga banky a novej vizuálnej identity. Celý proces sa zavŕši v lete 2012. Banka tak bude ešte istý čas používať značku Dexia, prípadne tzv. „double branding“ už aj s novým logom.

Banka ešte začiatkom októbra informovala, že pod názvom Dexia banka Slovensko bude fungovať dočasne a že zmenu názvu pripravuje na rok 2012. Reagovala tak na medializované informácie o reštruktura­lizácii francúzsko-belgickej skupiny Dexia. Problémy zahraničnej Dexie však nemajú už žiadny vplyv na slovenskú Dexiu, keďže vlastníkom je finančná skupina Penta a majetkovo-vlastnícke prepojenie na skupinu Dexia tak zaniklo. Súčasťou dohody bola aj možnosť dočasne používať obchodné meno Dexia na Slovensku. No v posledných mesiacoch sa čoraz častejšie začali vynárať správy o problémoch francúzsko-belgickej skupiny Dexia a aj preto banka začala uvažovať o zmene obchodného mena.

Dexia banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993, pôvodne pod názvom Prvá komunálna banka, pod ktorým vystupovala do konca septembra 2003. Skupina Dexia sa stala väčšinovým akcionárom banky v máji 2000. V závere roka 2010 svoj podiel predala investičnej skupine Penta, pričom obe strany kúpno-predajnú zmluvu podpísali v novembri 2010. Akcie banky však Penta nadobudla až 31. marca 2011, pričom v súčasnosti vlastní už vyše 94 % akcií.