Zisk Google sklamal, Microsoftu neprekvapil, Intelu potešil

ČTK | 20.01.2012 08:25
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Americká internetová spoločnosť Google zaostala v tvorbe zisku za očakávaniami analytikov. Microsoft zostal na úrovni predošlého štvrťroka, Intel prekonal odhady.

Google vytvoril v štvrtom štvrťroku čistý zisk 2,71 miliardy dolárov, čo je oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka nárast o takmer sedem percent. Napriek solídnemu rastu je to veľké sklamanie pre investorov, ktorí očakávali oveľa lepší výsledok, hlavne u výnosov z reklamy. Akcie firmy tak spadli o takmer desať percent.

Tržby sa zvýšili o 25 percent na 10,58 miliardy dolárov, zisk na akciu vzrástol na 8,22 USD proti zisku 7,81 USD o rok skôr. Pre Google nebýva zvykom, aby nesplnil očakávania trhu, napríklad v prípade tržieb firma dokázala prekonať odhady osem štvrťrokov po sebe.

Zisk očistený o jednorazové účtovné položky, ktorý investori sledujú najviac, vzrástol o takmer desať percent na 3,13 miliardy dolárov. Zisk na akciu sa ale zvýšil len o necelých deväť percent na 9,50 USD. Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere čakali, že sa zisk na akciu zvýši na 10,49 USD.

Takzvané čisté tržby, v ktorých nie sú započítané platby, o ktoré sa firma delí s partnerskými webmi, vzrástli o viac ako 27 percent na 8,13 miliardy USD. Aj tu Google zaostal, lebo na trhu sa čakal rast tržieb na 8,4 miliardy dolárov.

Prudko sa, naopak, zvýšil počet kliknutí pri reklame, avšak cena kliknutí, čo je objem peňazí, ktoré Google účtuje zadávateľom reklamy, sa o osem percent znížil. A to ako proti predchádzajúcemu štvrťroku, tak oproti rovnakému obdobiu pred rokom.

Google sa vlani dohodol na prevzatí spoločnosti Motorola Mobility, za ktorú zaplatil zhruba 12,5 miliardy dolárov. Výsledky hospodárenia preto investori očakávali s veľkým napätím, aby zistili, aké má Google s Motorolou plány. Google sa teraz vďaka operačnému systému Android presadzuje na trhu mobilných telefónov a práve Motorola mu v tom má pomôcť. V tomto segmente trhu však panuje obrovská konkurencia.

Google výsledky zverejnil až po skončení obchodovania na trhu Nasdaq. Tam jeho akcie posilnili o viac ako jedno percento na 639,57 USD. Boli tak len mierne pod štvorročným maximom, ktoré je nad 670 dolármi a na ktorom sa akcie ocitli tento mesiac. Po zverejnení výsledkov akcie odpísali až desať percent na zhruba 575 dolárov.

Microsoft zaznamenal iba mierny pokles čistého zisku

Softvérová spoločnosť Microsoft oznámila, že v druhom štvrťroku finančného roku jej čistý zisk nepatrne poklesol kvôli poklesu predaja počítačov s operačným systémom Windows. Spoločnosť to v Seattli uviedla vo svojej pravidelnej správe.

Microsoft zaznamenal v druhom štvrťroku čistý zisk 6,62 miliardy dolárov, zatiaľ čo v rovnakom období vlani to bolo 6,63 miliardy. Zisk na akciu sa vzhľadom k nižšiemu počtu akcií zvýšil zo 77 na 78 centov.

Tržby vzrástli o päť percent na 20,9 miliardy dolárov, čo je mierne za očakávaniami analytikov.

Divízia operačného systému Windows zaznamenala pokles výnosov, ktorý ale kompenzovali predaje serverov a iných služieb.

Akcie Microsoftu po oznámení výsledkov stúpli o 2,1 percenta na 28,71 dolára.

Intel ukončil štvrťrok sa šesťpercentným rastom zisku

Čistý zisk americkej spoločnosti Intel vo štvrtom štvrťroku stúpol o šesť percent, hoci trh sa stále potýka s nedostatkom pevných diskov. Čistý zisk dosiahol čiastku 3,36 miliardy dolárov, čo je 64 centov na akciu, zatiaľ čo vlani to bolo 3,18 miliardy.

S vylúčením jednorazových vplyvov dosiahol zisk na akciu 68 centov, čo o sedem centov prekračuje odhady analytikov. Výnosy stúpli o 21 percent z 11,5 na 13,9 miliardy dolárov. Odhady sa pohybovali okolo 13,7 miliardy.

Najväčší svetový výrobca procesorov zároveň oznámil, že v prvom tohtoročnom štvrťroku možno očakávať výnos medzi 12,3 a 13,3 miliardy dolárov. Analytici očakávajú 12,8 miliardy.