Ceny palív čaká prudký rast o 2,5 centa

pi, pravda.sk | 22.02.2012 08:16
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
Ceny benzínu a nafty by počas tohto týždňa mali vzrásť až o 2,5 centa. Zdražovanie je odrazom rastu cien palív na burze v Rotterdame a pokračuje aj zdražovanie ropy.

Skokový rast cien na slovenských čerpacích staniciach očakávajú portály, ktoré sa venujú sledovaniu cien palív – natankuj.sk a tankovanie.sk.

Na Slovensku sú už teraz najvyššie ceny benzínu v histórii. Priemerná cena tak výrazne prekročí magickú hranicu 1,5 eura za liter. Posledné údaje Štatistického úradu SR, ktorý zmapoval prvý februárový týždeň, hovoria o priemernej cene nafty na úrovni 1,428 eura za liter a najpredávanejší benzín Natural 95 skončil tesne pod hranicu 1,5 eura na úrovni 1,491 eura za liter.

Po raste cien počas tohto týždňa by benzín pod 1,5-eurovou hranicou zostal zrejme len na najlacnejších pumpách. Napríklad ešte v utorok bolo možné natankovať benzín na čerpacích staniciach niektorých reťazcov za 1,47 eura.

Zdražovaniu však nemusí byť koniec. Ceny ropy stále rastú, ropa Brent sa pevne usadila nad hranicou 120 dolárov za barel. V utorok zaznamenala rast na deväťmesačné maximum.

Ceny ropy tlačí hore napätie súvisiace s jadrovým programom Iránu. Kvôli nemu európske štáty zaviedli embargo na nákup iránskej ropy, ktoré má platiť od júla. Irán reagoval zastavením exportu ropy do niektorých európskych štátov. Ceny ropy podporilo aj schválenie pomoci Grécku vo výške 130 miliárd eur.