Mikloš je optimista, dodatočné škrty vraj nebudú

SITA | 06.03.2012 13:20
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
Ďalšie škrty na udržanie plánovaného deficitu podľa ministra financií Ivana Mikloša nebudú potrebné. K optimizmu ho vedú lepšie ekonomické čísla.

Dodatočné škrty v tohtoročnom rozpočte zrejme napokon nebudú potrebné. Tvrdí to minister financií Ivan Mikloš na základe zverejnených údajov o vývoji hospodárstva v minulom roku. Tie boli totiž pozitívnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo, dá sa teda očakávať lepší vývoj aj v roku 2011. Vládny kabinet sa tak podľa slov ministra financií navrhovanými úspornými opatreniami vo výške takmer 140 milióna eur zaoberať v stredu nebude.

Ministerstvo financií pritom vo svojej februárovej aktualizácii makroekonomických prognóz očakávalo pre tento rok hospodársky rast na úrovni 1,1 %, čo znamenalo revíziu z pôvodných 1,7 %. Teraz minister hovorí, že rast možno napokon pomalší ani nebude. „Rast by mohol dosiahnuť až 1,6 % a možno aj viac. Tie dodatočné opatrenia, ktoré som predpokladal, že bude nevyhnutné prijať, nebude potrebné prijímať a zajtra ich z vlády stiahnem,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii minister Mikloš.

Ak by slovenská ekonomika skutočne rástla 1,6-percentným tempom, zjednodušilo by to podľa Mikloša aj konsolidáciu verejných financií. „Platí, že ak by aj neboli prijímané opatrenia a dosiahol by sa rast 1,6 %, deficit by mohol byť nižší ako 4,6 % hrubého domáceho produktu,“ konštatoval minister. Jedným dychom však dodáva, že napriek zjednodušeniu podmienok, nebude konsolidácia verejných financií jednoduchá.

Slovenské hospodárstvo za celý minulý rok stúplo o 3,3 % a spomalilo tak zo 4,2-percentného rastu v roku 2010. Informoval o tom Štatistický úrad SR, podľa ktorého hrubý domáci produkt (HDP) v poslednom štvrťroku vlaňajška stúpol o 3,4 %. Štatistici tak potvrdili údaje zverejnené pred mesiacom v rámci rýchleho odhadu. Za posledné tri mesiace minulého roka sa pritom na Slovensku vytvoril HDP v objeme 17,756 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast v bežných cenách o 5,3 %. Medzikvartálne po očistení o sezónne vplyvy HDP stúpol o 0,9 %.

V treťom kvartáli podľa údajov Štatistického úradu SR pritom výkon slovenskej ekonomiky medziročne stúpol o 3 %. V druhom štvrťroku rástol o 3,5 % a za prvé tri mesiace vlaňajška HDP Slovenska v stálych cenách medziročne vzrástlo o 3,4 %.

Bankoví analytici podľa prieskumu centrálnej banky pritom pôvodne ešte v januári predpokladali, že medziročný rast slovenského hospodárstva sa v závere minulého roka ešte spomalí až na 2,3 %. To by znamenalo aj pomalší hospodársky rast za celý rok 2011 na úrovni zhruba 3 %. Tieto očakávania sa však napokon nenaplnili. Pre tento rok sú však očakávania oveľa pesimistickejšie, keď podľa aktuálnych odhadov bankových analytikov hospodársky rast dosiahne iba 0,9 %.