Veľká politická hra okolo slovenského plynovodu

Michal Holeš | 02.05.2012 12:08
Kompresorová stanica Foto:
Ilustračné foto
Strategické záujmy najvyšších politikov krajín smerom na východ sa stretávajú na Slovensku a stavajú vládu Roberta Fica pred dilemu.

Ukrajina je teraz podobne ako my odkázaná na dovoz plynu z Ruska. Pri aktuálnych rokovaniach o cenách plynu s Rusmi preto apeluje na Slovensko, aby jej pomohlo vyhlásením, že môže otočiť tok plynu a dodávať ho smerom z Nemecka až na Ukrajinu.

Slovensko by za to mohlo rýchlejšie získať prístup k inej ako ruskej rope z ukrajinského ropovodu Odesa – Brody. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský si vie predstaviť, že by plyn prúdil zo Slovenska na Ukrajinu, premiér Robert Fico je však opatrný.

Krok v prospech Ukrajiny a v neprospech Ruska by sa Slovensku, ktoré je stále odkázané najmä na ruské energie, mohol podľa neho vypomstiť. Historicky prvé dodávky plynu na Ukrajinu však technicky možné sú.

„Existuje niekoľko možností, napríklad takzvaným výmenným spôsobom zabezpečovať tranzit plynu na našom výstupnom bode v Kapušanoch. Druhou je možnosť fyzickej prepravy plynu, kde predstavuje časové hľadisko z pohľadu Eustreamu skoro dva roky, kým by sa to pripravilo,“ hovorí Malatinský. Plyn už v roku 2009 v čase plynovej krízy prúdil na Slovensko zo západu.

Fico a Malatinský o možnostiach presmerovania plynovodu už v Bratislave rokovali s ministrom energetiky a uhoľného priemyslu Ukrajiny Jurijom Bojkom. Premiér však naznačil, že spätný chod by mohol poškodiť záujmy Slovenska.

„Slovensko je plne odkázané na dovoz plynu a ropy z Ruskej federácie. Keď je krajina malá, a je odkázaná takto významne na veľkú krajinu, tak celkom prirodzene má záujem na dobrých vzťahoch,“ povedal Fico v Slovenskom rozhlase.

Najbližší východný sused Slovenska medzitým stále rokuje s Ruskom o cenách plynu, pričom žiada poskytnutie zliav. Ukrajina platí 416 amerických dolárov za tisíc kubických metrov plynu a za férovú platbu pokladá 250 dolárov.

Obe strany sa snažia získavať tromfy rôznymi spôsobmi. Ruský Gazprom napríklad koncom marca vyhlásil, že časom pristúpi k priškrteniu kohútikov na tranzitnom plynovode vedúcom cez Ukrajinu a Slovensko ďalej na západ.

Spoločnosť Eustream, ktorá patrí pod pološtátny Slovenský plynárenský priemysel, však má do roku 2028 uzavreté zmluvy o preprave plynu cez krajinu, pričom inkasovať bude bez ohľadu na to, či sa plyn aj reálne bude prepravovať.

Vyhlásenie Gazpromu prišlo ako odpoveď na tvrdenia ukrajinského premiéra Mykolu Azarova, že ak Rusi neposkytnú zľavu, obyvatelia štátu budú využívať plyn z Nemecka.

Ukrajinský minister energetiky rokoval aj o rozšírení prepravy ropy cez Slovensko. Načrtol totiž, že čierne zlato z ukrajinskej Odesy by slovenským ropovodom mohlo tiecť do Česka. Podľa jeho poradcu Andriia Tiurina by sa tak zlepšila aj energetická bezpečnosť Slovenska.

„Pripojením k ropovodu Odesa – Brody by štát získal prístup k ďalšiemu zdroju ropy a mohol by tak znížiť závislosť na rope z Ruskej federácie,“ mieni Tiurin a dodáva, že ukrajinská tranzitná firma Ukrtransnafta je na zabezpečenie tohto riešenia pripravená už v súčasnosti.

Ropovod Odesa – Brody je na ukrajinskom území vybudovaný už v súčasnosti. Doteraz sa však využíval takmer výlučne na prepravu ruskej ropy do námorného terminálu v Odese, odkiaľ ju odvážali lode. Keby sa však sprevádzkovalo dodávanie čierneho zlata z Odesy do českej rafinérie v Kralupoch, Slovensko by získalo okrem ďalšieho zdroja aj nemalé peniaze.

Ropovod Družba je totiž v súčasnosti využitý zhruba na polovicu. „V roku 2010 pretieklo ropovodom Družba k našim zákazníkom niečo nad 10 miliónov ton ropy, za vlaňajšok je bilancia o niečo nižšia, tesne pod hranicou 10 miliónov ton,“ spresňuje generálny riaditeľ Transpetrolu Martin Ružinský.

Monopolnému slovenskému prepravcovi ropy by zvýšenie prepravy pomohlo, pretože by vybral viac poplatkov za prepravu. Podľa poslednej dostupnej výročnej správy firma utŕžila v roku 2010 vyše 59 miliónov eur, pričom vyprodukovala čistý zisk takmer 12,7 milióna. Keďže akcionárom firmy je Slovensko, zvýšenie zisku by zaplátalo časť diery vo verejných financiách.

Šéf Dozornej rady Transpetrolu Karel Hirman hovorí, že rokovania s rafinériou v Kralupoch o dodávkach ropy z Odesy ešte nie sú ukončené. „Zatiaľ nie sú splnené základné ekonomické, prevádzkovo–technické a obchodné podmienky,“ podotýka Hirman. Energetickú bezpečnosť Slovenska okrem prípojky do Odesy zlepší aj rekonštrukcia pripojenia ropovodu Adria vedúceho z Chorvátska cez Maďarsko. Práce na prípojke už v súčasnosti prebiehajú a podľa hovorcu Slovnaftu Antona Molnára budú ukončené zhruba o dva roky.

„Prípojka k ropovodu Adria Slovensku kapacitne postačí na zabezpečenie energetickej bezpečnosti,“ vraví Molnár a dodáva, že je to jedna z mála možností, ktorá nezhorší energetickú bezpečnosť iných krajín Európskej únie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ