S&P zvýšila rating Grécka, dosiahol spodok špekulatívneho pásma

SITA | 02.05.2012 14:47
Euro, peniaz, ruky Foto:
Ilustračné foto
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v stredu zvýšila rating Grécka na úroveň dolného špekulatívneho pásma.

V súlade s očakávaniami ho tak posunula nad teritórium neschopnosti plniť si svoje záväzky po tom, ako Atény zrealizovali najväčšiu reštrukturalizáciu vládnych záväzkov vo finančnej histórii. „Hoci táto výmena podľa nášho názoru zmiernila z krátkodobého hľadiska tlak v oblasti získavania financií, dlhové zaťaženie gréckej vlády zostáva vysoké,“ upozornila S&P, keď hodnotenie úverovej spoľahlivosti Atén zvýšila na stupeň CCC a pridelila mu stabilný výhľad.

Ratingová agentúra zároveň upozornila, že recesia a parlamentné voľby, ktoré v krajine budú 6. mája, znamenajú riziko pre nápravu fiškálnej situácie, ktorá je potrebná na ďalšie zníženie dlhov Grécka. Agentúra Fitch pridelila Aténam rating v špekulatívnom pásme na stupni B v polovici marca. Bola tak prvou veľkou ratingovou agentúrou, ktorá krajinu už nepovažuje za štát neschopný plniť si svoje záväzky po tom, ako Atény zrealizovali výmenu dlhopisov, ktorá znížila ich zadlženie o približne 100 mld. eur.