Blíži sa štvrtý operátor

Michal Holeš | 05.05.2012 08:44
Predajňa Telefónica O2 Foto:
Tretím operátorom sa v roku 2007 stala Telefónica, štvrtý hráč by mohol prísť na budúci rok.
Konkurencia medzi mobilnými operátormi sa bude rozširovať. Telekomunikačný úrad totiž prijal nariadenie, aby doterajší operátori nemohli obmedziť príchod ďalšieho konkurenta. Nemala by sa tak zopakovať situácia z minulosti, keď Orange zaplatil za licenciu pre sieť CDMA, ale služby v nej nezačal ponúkať.

„Úrad obmedzil rozsah frekvencií, ktoré môžu byť pridelené jednému telekomunikačnému operátorovi. Zámerom je zabezpečiť efektívne využívanie frekvenčného spektra,“ podotýka hovorca úradu Roman Vavro.

V súčasnosti sa o povolenie na prevádzku novej mobilnej siete na Slovensku zaujíma viacero firiem. Patria medzi ne traja slovenskí poskytovatelia internetu, mobilný operátor z Vietnamu i tri finančné skupiny, medzi ktorými figuruje česká PPF i slovenská J&T. Záujem slovenských finančníkov už začiatkom týždňa potvrdila hovorkyňa J&T Nikol Kubaská.

Zatiaľ je otázne, kedy sa príchod nového operátora uskutoční. Telekomunikačný úrad vedený Ladislavom Mikušom (nominant Smeru) totiž čaká, či frekvencie bude môcť predávať iba prostredníctvom klasického verejného výberového konania, keď firmy posielajú úradu svoje ponuky v obálkach. Viac peňazí štátnej kase by mohla priniesť elektronická aukcia. V súčasnosti ju však úrad využiť nemôže, keďže mu to neumožňujú zákony.

Prípadný výnos z elektronickej aukcie by štátnej kase mohol priniesť milióny eur. Operátori by totiž dražili licenciu pre najlákavejšie pásmo 1 800 megahertzov, pričom podľa aktuálneho obmedzenia toto povolenie nebude môcť získať ani jeden z trojice súčasných poskytovateľov služieb cez mobil. Bitka by mohla nastať aj o pásmo 800 megahertzov, keďže povolenie budú môcť dostať iba traja poskytovatelia. Nový operátor bude môcť využívať aj pásmo 2 600 megahertzov, na ktoré sa v súčasnosti nevzťahujú žiadne obmedzenia.

Rezort dopravy pod taktovkou Jána Počiatka (Smer) však avizuje, že predpisy by sa mali upraviť čoskoro a úrad by tak mal dostať možnosť usporiadať aukciu. „Ministerstvo pripravuje novelu zákona o elektronických komunikáciách, v ktorej bude zapracovaná aj možnosť prideľovania frekvencií formou elektronickej aukcie. Ministerstvo plánuje v najbližšom čase túto novelu preložiť na rokovanie vlády,“ vraví hovorca rezortu Martin Kóňa.

Frekvencie v pásme 1 800 MHz sa v súčasnosti využívajú hlavne na telefonovanie. Ďalšie dve frekvencie budú dostupné až od nového roka. Pásmom 800 megahertzov sa ešte vlani šírili programy televízií, po novom je určené na pokrytie vidieckych oblastí širokopásmovým internetom. Frekvencie 2 600 megahertzov sú určené pre husto obývané oblasti. Do vlaňajška ich poskytovatelia využívali na vysielanie v systéme MMDS, ľudovo nazývanom „bezdrôtová káblová televízia“. Vo všetkých troch pásmach je možné využiť najnovšiu technológiu LTE, ktorá umožňuje prenos dát rýchlosťou až 100 megabitov za sekundu. Takouto rýchlosťou komunikuje prostredníctvom káblov v budovách veľké množstvo klasických počítačov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ