Slovak Telekom porušuje antimonopolné pravidlá, tvrdí únia

ČTK | 08.05.2012 10:18
Počítač Foto:
Ilustračné foto
Slovenská telekomunikačná firma Slovak Telekom a jej nemecká materská spoločnosť Deutsche Telekom podľa Európskej komisie zrejme porušili antimonopolné pravidlá Európskej únie. Slovenských podnik podľa komisie odmietol poskytovať konkurentom prístup k svojim linkám a širokopásmovým službám.

Podľa utorňajšieho vyhlásenia komisie, ktorá v EÚ dohliada na dodržiavanie pravidiel voľnej hospodárskej súťaže, aj slovenská firma tlačila dole marže alternatívnych operátorov služieb tým, že im účtovala neprimerané veľkoobchodné ceny v rozpore s pravidlami EÚ.

„Spoločnosť Deutsche Telekom by mohla byť zodpovedná za správanie svojej dcérskej spoločnosti. Obidve spoločnosti majú teraz tri mesiace na to, aby odpovedali,“ uviedla komisia vo vyhlásení.

Problém súvisí s tým, že alternatívni prevádzkovatelia telekomunikačných služieb pre koncových používateľov sú na Slovensku závislí na prístupe k veľkoobchodným širokopásmovým službám Slovak Telekomu.

„Spoločnosť Slovak Telekom im ukladá ťažko splniteľné technické a obchodné požiadavky,“ uviedla komisia s tým, že firma taktizuje a zdržiava pri rokovaniach.

Správanie Slovak Telekomu, v ktorom má Deutsche Telekom väčšinový podiel 51 percent, tak podľa predbežných zistení komisie bráni rozvoju maloobchodného trhu širokopásmového pripojenia na Slovensku.