Únia zmení pravidlá o štátnej pomoci, chce podporiť rast

ČTK | 08.05.2012 15:27
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Európska komisia chce v Európskej únii pozmeniť pravidlá poskytovania štátnej pomoci. Cieľom je, aby vlády mohli ľahšie finančne podporovať opatrenia na povzbudenie ekonomického rastu. Nové pravidlá by mala začať platiť najneskôr od konca budúceho roka.

„Ekonomické prognózy teraz indikujú, že rast v EÚ zostane nejaký čas nízky,“ vyhlásil eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.

„V tomto prostredí musí Európa začať naplno využívať potenciál konkurencieschop­ného vnútorného trhu a v kontexte fiškálnej konsolidácie vlády musia zamerať svoje výdavky na priority podnecujúce hospodársky rast,“ dodal.

Zmeny pravidiel podľa neho povedú k efektívnejšiemu využívaniu verejných zdrojov a financií na podporu firiem, bez toho aby dochádzalo k porušovaniu hospodárskej súťaže v EÚ.

Agentúra Reuters v utorok podotkla, že od októbra 2008 do konca minulého roka Európska komisia, ktorá na dodržiavanie pravidiel dohliada a ktorá schvaľuje zlučiteľnosť štátnej pomoci s normami EÚ, umožnila vládam krajín EÚ napumpovať do bánk postihnutých krízou 1,6 bilióna eur. Ďalších 11,7 miliardy eur verejnej pomoci potom schválila na podporu krízou zasiahnutých podnikov.

Nové pravidlá sa viac zamerajú na prípady, ktoré sa týkajú veľkých súm poskytovanej verejnej pomoci, ktoré by mohli narušovať voľnú súťaž a trh. Komisia tiež plánuje urýchliť procedúry, prostredníctvom ktorých sa štátna pomoc schvaľuje.