Z informatizácie úradov je fiasko

Branislav Toma | 12.05.2012 07:18
Počítač, kancelária, profesia Foto:
Ilustračné foto
Posledné tri vlády zlyhali pri informatizácii verejnej správy. Občan tak musí stále márniť čas vybavovaním na úradoch.

Vlády mali na stole peniaze z eurofondov, ktoré však nedokázali využiť. Čerpanie peňazí z operačného programu informatizácia spoločnosti, kde je na roky 2007 až 2013 vyše 1,2 miliardy eur, sa pohybuje na úrovni 12,6 percenta a zazmluvnenosť na úrovni 45,2 percenta.

Aby peniaze neprepadli, vláda ide značnú časť z nich presunúť na riešenie nezamestnanosti. „Na rok 2013 v detailných podkladoch, ktoré mám aktualizované k dnešnému dňu, je reálne ohrozené čerpanie sto miliónov eur,“ povedal vo štvrtok na konferencii ITAPA štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Keďže je toto riziko podľa ministerstva financií veľké, časť peňazí môže byť použitá na financovanie už sčasti zrealizovaných projektov, napríklad jednotného výberu daní a ciel.

„Nechcem byť poslom zlých správ, ale nie je vylúčené ani presúvanie ďalších miliónov eur do iných operačných programov,“ dodal Pellegrini. Doplatia na to napríklad odrezané obce, kde sa mal z eurofondov zavádzať internet.

„Veľké presuny medzi operačnými programami sa dajú zdôvodniť zmenou hospodárskej politiky, poukazujú však aj na neschopnosť vlády po prvé dobre naplánovať sedemročné obdobie, alebo po druhé, na neschopnosť zrealizovať plán a efektívne prostriedky minúť na zvolený účel,“ povedal Miroslav Švec, riaditeľ projektového oddelenia Premier Consulting, ktoré sa zaoberá projektmi v oblasti eurofondov.

Čerpanie eurofondov pritom najviac mešká v oblastiach, ktoré sa realizujú formou národných projektov, teda sú čerpané štátnymi centrálnymi inštitúciami. Okrem spomínaného operačného programu informatizácia spoločnosti výrazne mešká napríklad i operačný program doprava. „Pritom opatrenia, kde sú žiadateľmi subjekty súkromného a komunálneho sektora, sú nezriedka už vyčerpané,“ dodal Švec.

Európska komisia vidí dôvod pomalého čerpania vo veľkých čistkách štátnych zamestnancov po nástupe každej novej vlády. „Veľkým problémom je, že pri výmene každej vlády sa menia v podstate všetci úradníci, zodpovední za riadenie konkrétnych projektov,“ povedal Ivan Fecenko zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Novým štátnym zamestnancom, samozrejme, trvá, kým si konkrétny projekt naštudujú, čím zbrzdia jeho konečnú realizáciu. „Toto je typický problém Slovenska a nikde v okolitých krajinách nie sú zmeny úradníkov také výrazné,“ dodal Fecenko. Pre každú novú vládu je typické, že z pomalého čerpania obviňuje tú predchádzajúcu.

„Príprava nových projektov je pomalá a nezvládnutá. Za posledné dva roky sa nezačal žiaden nový významnejší projekt,“ povedal Pellegrini. Vláda Ivety Radičovej zase prvej Ficovej vláde vyčítala aj predražovanie informatizačných projektov. Dnes SDKÚ kritizuje presun peňazí v rámci eurofondov a tvrdí, že peniaze nebudú použité na zamestnávanie mladých ľudí.

„Rozdajú sa predovšetkým firmám a dosiahne sa pri tom veľmi malý výsledok,“ povedala včera podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská.

Aj podľa firiem zaoberajúcich eurofondmi hrozí riziko neúčelného využitia peňazí. „Vo všetkých prípadoch hrozí riziko, že nepôjde o tvorbu nových pracovných miest, ale len o výmenu existujúceho zamestnanca za mladšieho. Tomuto však veľmi ťažko predísť,“ uzavrel Švec.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ