Cameron: Eurozóna je na rázcestí, Británia si želá jej úspech

ČTK | 17.05.2012 13:49
David Cameron Foto:
Britský premiér David Cameron
Eurozóna je na rázcestí a môže si vybrať, či sa stane úspešným projektom, alebo vstúpi na "nezmapované územie". Na podnikateľskej konferencii v Manchestri to uviedol britský premiér David Cameron.

Podľa agentúry Reuters vyzval aj Európsku centrálnu banku (ECB) a najsilnejšie štáty eurozóny, aby podporili ekonomický dopyt. Podľa neho je v záujme Británie, ktorá v eurozóne nie je, aby eurozóna svoje problémy vyriešila.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]

„Buď sa Európa rozhodne pre stabilnú, úspešnú eurozónu s účinným ochranným valom, s dostatočným kapitálom bánk, ktoré budú dobre regulované, so systémom pre zdieľanie fiškálnych bremien a s podpornou menovou politikou, alebo vstúpime na nezmapované územie, čo prinesie všetkým obrovské riziko,“ uviedol Cameron.

Vyzval tiež na posilnenie dopytu v krajinách eurozóny. „Predstava, že krajiny s vysokým deficitom si môžu požičiavaním a míňaním zabezpečiť cestu k hospodárskemu zotaveniu, je nebezpečný klam,“ uviedol. „Začína však byť čím ďalej tým viac zrejmé, že sa im (týmto krajinám) nepodarí prežiť nutné úpravy ekonomiky, ak jadro eurozóny, a to vrátane ECB, neurobí viac pre podporu dopytu a zdieľania nákladov, ktoré táto úprava prináša.“

Už v stredu Cameron v diskusii s britskými poslancami varoval, že ak eurozóna rýchlo svoje problémy nevyrieši, hrozí jej rozpad. Rozhodnutie o budúcnosti podľa neho už nebude možné dlho odkladať.

Nebezpečenstvo pre eurozónu podľa britského premiéra leží predovšetkým v krajinách na jej periférii. Krajiny ako Portugalsko, Španielsko či Taliansko, ktoré majú vysoký deficit rozpočtu a chýba im konkurencieschop­nosť, podľa neho potrebujú znížiť výdavky a urobiť štrukturálne reformy.

„Musíme sa postaviť nízkej produktivite v Európe a nedostatku ekonomickej dynamiky, ktoré sú európskou Achillovou pätou,“ povedal Cameron. „Väčšina členov EÚ sa voči zvyšku sveta stáva menej konkurencieschop­nou,“ varoval.

Britský premiér tvrdí, že Londýn si želá úspech eurozóny. „Ale nech už sa (eurozóna) rozhodne pre akúkoľvek cestu, som pripravený urobiť všetko, čo bude treba, aby som ochránil našu krajinu a zabezpečil naše hospodárstvo a náš finančný systém,“ uviedol Cameron.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ