Nemeckí ekonómovia navrhujú pre Grékov ďalšiu menu - geuro

ČTK | 22.05.2012 09:45
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
Experti najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank navrhujú zaviesť v zadlženom Grécku paralelnú menu k euru, keď v júnových predčasných voľbách uspejú odporcovia úsporných opatrení a krajina už nebude schopná plniť svoje finančné záväzky.

Geuro, ako toto druhé platidlo nazvali, by tvorili dlhopisy aténskej vlády a bolo by ho možné devalvovať, čo ekonómovia považujú za jeden z prostriedkov k novému naštartovaniu gréckeho hospodárstva. Euro to však neumožňuje.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Hlavný ekonóm Deutsche Bank Thomas Mayer a jeho kolegovia predpokladajú, že nová mena voči euru najprv výrazne oslabí. Premyslenou rozpočtovou politikou ale podľa nich bude možné geuro posilňovať, a pokiaľ Atény uskutočnia potrebné štrukturálne reformy, nevylučujú nemeckí odborníci ani návrat k euru ako jedinému platidlu v krajine.

„Považujem toto paralelné obeživo k euru za najpravdepodobnejší vývoj,“ uviedol Mayer na ekonomickej konferencii v Berlíne, kde štúdiu Deutsche Bank predstavil. Grécki vývozcovia tak budú podľa neho napríklad môcť znížiť mzdy.

„Tým sa znovu stanú konkurencieschop­nými,“ dodal ekonóm, podľa ktorého je úplné opustenie spoločnej meny v Grécku nepravdepodobné, pretože si to väčšina obyvateľov nepraje.

Návrhy na zavedenie paralelnej meny v Grécku zazneli podľa nemeckých médií už v minulosti. Pred novými predčasnými voľbami 17. júna, v ktorých by mohli uspieť strany odmietajúce radikálne škrty, ktorými je podmienená zahraničnú finančnú pomoc, však jej vytvorenie znova nadobúda na aktuálnosti, usudzuje nemecká tlač.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]