Zabrzdí sa stredná vrstva

Dorota Hudecová | 27.05.2012 18:00
dôchodcovia, penzisti, manželia, prechádzka, jeseň Foto:
Ilustračné foto
Nový spôsob valorizácie, ktorý predstavil štátny tajomník ministerstva práce Ján Burian, považuje ekonóm Pavol Kárász z hľadiska štátu za efektívnejší ako súčasný mechanizmus, ale z hľadiska dôchodcov je podľa neho sociálne nespravodlivý.

Prečo považujete navrhovaný systém „každému rovnako“ za nespravodlivý?
Ten, kto má vyšší dôchodok, viac zaplatil aj na odvodoch. Pri novom systéme sa však bude jeho dôchodok znehodnocovať omnoho rýchlejšie než penzie tých, ktorí odvádzali menej. Dôchodcovi s nízkou penziou to vykompenzuje infláciu, ale penzista, ktorý dostáva 600 eur, si zaň bude môcť kúpiť menej, a tak jeho životná úroveň bude klesať. Takýto spôsob valorizácie je preto sociálne nespravodlivý. Nepovažujem ho za dobrý napriek tomu, že tento spôsob zastáva aj Jednota dôchodcov na Slovensku.

Aký valorizačný mechanizmus vy považujete za spravodlivý?
Valorizáciu infláciou, napríklad aj dôchodcovskou. Zachovala by sa kúpna sila dôchodcov, pretože by dostali rovnaké percento všetci. Súčasný, švajčiarsky model nie je dobrý, pretože je príliš štedrý a Slovensko si ho nemôže dovoliť. Zmena je v tomto smere potrebná.

Meniť by sa mal aj vek odchodu do dôchodku. Pravdepodobne od roku 2017 by sa mal postupne predlžovať približne o 45 dní každý rok…

Slovensko bude musieť zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Toto je jeden z možných spôsobov, ale keď sa bude napočítavať takto, bežný človek zrejme nebude mať prehľad o tom, koľko musí ešte odpracovať. Ale je tu aj možnosť, aby sa pevne stanovil od určitého roku vek odchodu do dôchodku napríklad na 65 rokov. Nazdávam sa, že ženám by sa malo zohľadňovať aj materstvo. Jedna vec je, koľko človek odvedie do penzijného fondu, ale druhá vec je, čo robí pre spoločnosť. A ženy vychovávajú. Preto by sa im to malo zohľadniť vo výške dôchodku alebo vo veku odchodu do penzie.

Po novom by mal byť prvý pilier solidárnejší. Znamená to však, že ľudia, ktorí dnes zarábajú približne tisíc eur, budú mať penzie nižšie ako v súčasnosti. Považujete to za správne?

Je to opäť trestanie ľudí, ktorí zarábajú viac. A to teraz nehovoríme o milionároch. Žiaľ, výkonnosť slovenskej ekonomiky je 12-tisíc eur HDP na jedného obyvateľa a tomu zodpovedá aj príjmová štruktúra. Napríklad Grécko má 20-tisíc eur na človeka a aké má problémy. Ľudia si na penzie poctivo odvádzajú, ale pri výpočte dôchodkov budú ich možnosti ohraničené. Sú to opatrenia, ktoré zabrzdia formovanie strednej vrstvy, ktorá je na Slovensku veľmi silno ohrozená. A bez strednej vrstvy neexistuje stabilita v spoločnosti. Dnes totiž na Slovensku neexistujú možnosti, ako by si táto vrstva mohla šetriť na penziu. Budú tak musieť byť solidárni s tými, ktorí odvádzali málo, respektíve nič.