Grécko bez eura? Podľa centrálnej banky príde katastrofa

ČTK | 30.05.2012 06:05
Grécko, karta, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
Príjmy Grékov by sa v prípade odchodu krajiny z eurozóny prepadli o viac ako polovicu, nezamestnanosť a inflácia by dramaticky vzrástli. Predpovedala to grécka centrálna banka.

„Opustenie eura by viedlo k výraznému prepadu životnej úrovne gréckych občanov – priemerné príjmy na hlavu by sa znížili najmenej o 55 percent. To by sa dotklo hlavne ľudí s nižšími príjmami,“ varovala banka tri týždne pred novými parlamentnými voľbami. Podľa nej by nová mena prešla devalváciou o 65 percent a po prepade ekonomiky za minulé tri roky spolu o 14 percent by prišiel opäť pokles o ďalších 22 percent.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Miera nezamestnanosti by podľa centrálnej banky vzrástla z terajších 22 percent na 34 percent. Inflácia, ktorá je teraz okolo dvoch percent, by stúpla na 30 percent a ďalej by rástla, uviedla banka podľa agentúry AP.

V posledných nerozhodných voľbách z 6. mája výrazne stratili doposiaľ dominantné strany, ktoré podporujú plnenie podmienok záchranného medzinárodného úveru, na ktorom je teraz Grécko úplne závislé. Získali radikálne strany, ktoré vystupujú proti dohodnutým úsporám a reformám a ktorých víťazstvo v nových voľbách by zrejme viedlo k zastaveniu úverov, bankrotu výrazne zadlženej krajiny a k jej odchodu z eurozóny.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky však kvôli vyhliadkam na ekonomickú katastrofu rastie podpora konzervatívnej Novej demokracie, ktorá dohody s veriteľmi podporuje.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]