Soros: Európania nechápu podstatu krízy, na záchranu eura sú tri mesiace

pi, BBC, ČTK, REUTERS | 05.06.2012 13:36
George Soros Foto:
George Soros
Na záchranu eura sú k dispozícii už len tri mesiace, povedal americký finančník George Soros a tvrdí, že európski lídri nepochopili podstatu krízy.

Podľa Sorosa sa Európania príliš zameriavajú na dlh, pričom ide viac o problém bánk a problémy s konkurencies­chopnosťou. V takom prípade však „naordinovali zlý liek“, uviedol finančník.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Nemôžete znížiť dlhovú záťaž tak, že priškrtíte ekonomiku, cesta von vedie len cez rast,“ povedal finančník na konferencii v Taliansku. Podľa neho drastické šetrenie v Európe kritizuje stále viac politikov i ekonomických analytikov.

Bez toho, aby sa podporil rast, kríza bude eskalovať a výrazne sa prejaví už na jeseň, tvrdí. Tieto tri mesiace sú preto pre euro kľúčové, uviedol. Predpokladá, že Gréci sa budú báť vyhodenia z eurozóny a tak vo voľbách dajú prednosť koalícii, ktorá bude plniť požiadavky pomoci, naordinovanej Grécku štátmi únie a MMF. To však podľa neho prinesie len dočasnú úľavu a najmä nemeckí občania budú stále menej náchylní zachraňovať slabších členov únie a kancelárka Angela Merkelová bude môcť ťažšie presvedčiť nemeckú verejnosť, aby prijímali ďalšiu zodpovednosť za vývoj v Európe.

Soros pritom považuje Nemecko za kľúčového hráča. „Sú rôzne cesty, ako pokles nákladov na úvery dosiahnuť, ale všetky potrebujú aktívnu podporu Bundesbank a nemeckej vlády,“ citovala Sorosa agentúra Reuters.

Soros vyzval k vytvoreniu európskeho systému ochrany vkladov, k priamemu napojeniu bánk na záchranný fond eurozóny a k vytvoreniu spoločného úradu pre dohľad a reguláciu finančného trhu. Odporúča tiež prijať opatrenia, ktoré by znížili náklady na úvery ťažko zadlžených krajín a varuje, že ak sa tak nestane, podpora reforiem napríklad v Taliansku opadne a pre vládu bude ťažké ju presadiť.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]