Fico: Trojpercentný rast ekonomiky je dobrou správou

SITA | 06.06.2012 14:20
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Vláda podľa Roberta Fica chce hospodársky rast aj ďalej podporovať. Ako príklad stimulovania ekonomiky premiér v stredu označil realokáciu prostriedkov z eurofondov, podporu výstavby diaľnic a cestných komunikácii či ďalšie investície.

Výsledok slovenskej ekonomiky po prvých troch mesiacoch tohto roka je podľa premiéra Roberta Fica dobrou správou pre Slovensko.

„Je to dobrá správa pre Slovensko, robme všetko pre to, aby Slovensko malo takýto hospodársky rast,“ vyhlásil premiér po výjazdovom rokovaní vlády v reakcii na zverejnené údaje Štatistického úradu SR, podľa ktorých slovenská ekonomika vzrástla v prvom štvrťroku o 3 %.

Vláda podľa Roberta Fica chce hospodársky rast aj ďalej podporovať. Ako príklad stimulovania ekonomiky premiér v stredu označil realokáciu prostriedkov z eurofondov, podporu výstavby diaľnic a cestných komunikácií či ďalšie investície.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra sa pod výsledky slovenskej ekonomiky z úvodu roka podpísal hlavne automobilový priemysel, ktorý je podľa jeho slov jedným z hlavných motorov slovenskej ekonomiky. Kažimír však upozornil aj na ďalší faktor, ktorý ovplyvnil prvý tohtoročný štvrťrok, a tým je vyššia spotreba bývalej vlády Ivety Radičovej. „Dnes štatistický úrad oficiálne potvrdil, že medzištvrťročný nárast – posledný štvrťrok minulého roku a prvý štvrťrok tohto roku – bol nárast vládnej spotreby o vyše dve percentá a medziročný o 0,4 %,“ uviedol Kažimír. Dodal pritom, že tento vývoj mal aj negatívny dopad na hotovostný deficit štátneho rozpočtu.

Na udržateľnosť rastu hrubého domáceho produktu Slovenska budú podľa Kažimíra vplývať predovšetkým vonkajšie riziká, ktoré súvisia s vývojom v eurozóne. Jeden negatívny faktor sa však podľa Kažimíra začína prejavovať aj na Slovensku. Podľa ministra financií je to pokles maloobchodného obratu. Počas prvých troch mesiacov tohto roka zaznamenal síce podľa Kažimíra maloobchod rekordný nárast od krízového obdobia, avšak neskôr sa začína ukazovať, „ako keby obyvateľstvo reagovalo aj na vonkajšie obavy“. Tieto obavy pritom podľa ministra financií podporuje svojimi vyhláseniami aj opozičná SaS na čele s predsedom Richardom Sulíkom. „Vplýva to na atmosféru v krajine, na ochotu ľudí míňať peniaze,“ vyhlásil Kažimír.