Posledné tradičné kino v Žiline dopremietalo

jal | 03.12.2010 11:51
Kino Centrum, Žilina Foto:
Kino Centrum sídli v židovskej synagóge. Končí po 20 rokoch prevádzky.
Z jedenástich klasických kín, ktoré kedysi boli v Žiline, už neexistuje ani jedno. V poslednom sa zatiahla opona tento týždeň. V Žiline tak fungujú už len moderné kinosály v nákupných centrách, kam sa presunula aj spoločnosť, ktorá prevádzkovala posledné klasické kino v Žiline. Synagóga, v ktorej kino fungovalo takmer dve desaťročia, zostala teraz prázdna.

Kino Centrum avizovalo problémy s návštevnosťou už vyše roka. Do sály s kapacitou tristo ľudí chodili len desiatky divákov, takže kino nezarobilo ani na prevádzku. „Spoločnosť už nemôže dotovať kino, o ktoré Žilinčania nemajú záujem,“ povedala vtedy riaditeľka Tatrafilmu v Žiline Zuzana Bielčiková.

Majiteľ nehnuteľnosti Židovská náboženská obec teraz hľadá nového nájomníka. Obáva sa, že nevyužívaná budova bude chátrať. „Synagógu dala postaviť židovská komunita, ktorá v tom čase mala 3 000 členov a mala na to, aby ju využívala. Už to nie je, pravda, možné, je nás v meste iba 50 členov. Preto hľadáme nové zmysluplné využitie budovy,“ uviedol predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl.

Najlepšie by bolo využitie na kultúrno-spoločenské účely. Nájsť takého nájomníka je však ťažké. Uvažovalo sa o zriadení galérie či múzea, rokovania s mestom a krajom však neboli úspešné. Využitie na komerčné účely Frankl označil za krajné.

Synagóga je kultúrnou pamiatkou. Podľa šéfa Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloša Dudáša patrí k najvýznamnejším funkcionalistickým stavbám. „Projektoval ju významný svetový architekt Peter Behrens. Je jedinou sakrálnou stavbou, ktorú naprojektoval. Nové využitie by malo rešpektovať tradíciu tohto objektu,“ povedal Dudáš.

Synagóga bola postavená v medzivojnovom období. Do druhej svetovej vojny bola židovským kostolom, po vojne slúžila na kultúrne účely. Bola tam aula vysokej školy a do novembra 2010 kino.