Smrť dvoch poľovníkov vyšetruje polícia

dt | 10.01.2011 16:52
Smrť dvoch zastrelených poľovníkov, ktorých telá objavili v okolí Počúvadlianskeho jazera pri Banskej Štiavnici, vyšetruje polícia. Podľa banskobystrickej krajskej policajnej hovorkyne Petry Vaškovej zatiaľ nie je možné jednoznačne povedať, za akých okolností k smrti oboch 49-ročných mužov došlo. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

„V obidvoch prípadoch nie je vylúčené, že k strelným zraneniam nezlučiteľným so životom došlo nebezpečnou manipuláciou so zbaňou. Polícia zvažuje viaceré vyšetrovacie verzie,“ uviedla Vašková.

Telá poľovníkov, ktorí pochádzali z okresu Žarnovica, našli v piatok. Jeden zastrelený muž ležal v snehu v lese v poľovnom revíri v okolí dedinky Klastava, druhý o viac ako desať kilometrov ďalej, pred dverami chaty pri Počúvadlianskom jazere.

„Podľa doterajších zistení polície mali obaja strelné poranenia, spôsobené pravdepodobne dlhou guľovou zbraňou,“ povedala policajná hovorkyňa.

Jeden z mužov žil podľa dostupných informácií v obci Brehy, druhý bol z Hronského Beňadika, časť Psiare. Na chatu prišli deň pred tragédiou a poľovali v súkromnom revíri. Čo sa počas poľovačky odohralo, zostáva nateraz záhadou. Nie je vylúčené, že jeden nešťastnou náhodou postrelil svojho kamaráta a potom spáchal samovraždu.

Nešťastia, keď poľovník omylom zasiahne svojho kolegu, sa občas stávajú. „Každý rok sa niečo prihodí, najmä na spoločných poľovačkách, ale je to skôr ojedinelé,“ potvrdzuje skúsený dlhoročný banskobystrický poľovník Milan Necpál. Dôležitá je podľa neho najmä opatrnosť a ostražitosť, pričom poľovník by mal vždy strieľať na zver, ktorú riadne rozozná a nemal by stlačiť spúšť skôr, než sa predvedčí, či ide o zver alebo niečo iné.