Zvolen má až dvoch viceprimátorov

dt | 21.01.2011 08:44
Zvolen po komunálnych voľbách už má namiesto doterajšieho jedného viceprimátora dvoch. Niektorí poslanci to v čase nutného šetrenia a krízy považujú za priveľký luxus.

Primátor, naopak, tvrdí, že mestu to pomôže. Obaja zástupcovia sa ujali funkcií od začiatku januára, poslancov o tomto rozhodnutí bude primátor informovať na budúci týždeň.

Podľa nového zákona už zástupcu nemusia schvaľovať poslanci, ale primátori si ho môžu vybrať sami, v mestách nad 20-tisíc obyvateľov dokonca aj dvoch. „Myslel som si, že o dvoch viceprimátoroch budeme ešte diskutovať a som nemilo prekvapený, že obaja sú už vo funkcii,“ uviedol poslanec Vladimír Šedo. Je jedným z tých, ktorí už na prvom rokovaní zastupiteľstva mali výhrady proti zámeru primátora mať dvoch zástupcov. „Už vtedy som povedal, aby to prehodnotil. V súčasnej ekonomickej situácii sú dvaja príliš veľký luxus. Aj väčšie mestá majú iba jedného,“ dodáva Šedo.

Primátor Miroslav Kusein je však presvedčený, že dvaja viceprimátori budú pre mesto prínosom. „Mojou prioritou je, aby mesto napredovalo vo všetkých oblastiach a využilo finančné prostriedky zo všetkých možných zdrojov, lebo iba z mestského rozpočtu by sme to nezvládli. Z tohto titulu sú dvaja, z nich na plný úväzok jeden,“ uviedol.

K staronovej viceprimátorke Alžbete Staníkovej, ktorá túto funkciu zastáva rovnako ako predtým na čiastočný úväzok, pribudol bývalý náčelník mestskej polície Juraj Družbacký. Staníková, ktorá je riaditeľkou strednej školy, má na starosti prioritne oblasti sociálnych vecí a školstva. Na plný úväzok pracuje Družbacký a v kompetencii má bezpečnosť a dopravu. „Navyše od neho požadujem, aby za štyri roky zabezpečil investície v rozsahu minimálne troch miliónov eur do dopravnej infraštruktúry, ktorá je v našom meste a mestských častiach vo veľmi zlom stave,“ zdôvodnil Kusein svoj výber. Platy viceprimátorov podľa neho pôjdu z plánovaných a ušetrených mzdových prostriedkov. Výška ešte nie je známa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ