Ruda aj súd presviedčal o svojej nevine

Dagmar Teliščáková | 14.04.2011 13:00
Ruda, sprenevera, súd, deaflympiáda Foto:
Jaromír Ruda sa v kauze sprenevery 1,6 milióna eur necíti vinný.
Šéf slovenských deaflympionikov Jaromír Ruda, ktorý sa zaslúžil o fiasko zimnej olympiády sluchovo postihnutých vo Vysokých Tatrách, tvrdí, že sa necíti vinným v kauze sprenevery 1,6 milióna eur. Rovnako to vyhlásil na stredajšom hlavnom pojednávaní na banskobystrickom okresnom súde aj spoluobžalovaný košický notár.

Ide o prípad z roku 2008, ktorý sa tiež spája s tohtoročnou neuskutočnenou deaflympiádou. Ruda s notárom Stanislavom Furdom čelia obžalobe zo sprenevery peňazí od sponzora, ktoré získali na jej zorganizovanie. Podľa obžaloby vzal notár do úschovy 52 miliónov korún. Po dohode s Rudom mal peniaze previesť na rôzne účty, vybrať v hotovosti 48,5 milióna a v dohodnutom termíne vrátiť len 3,5 milióna.

Peniaze v úschove notára mali slúžiť na preukázanie solventnosti Rudu v súvislosti s prípravou deaflympiády. Ten sa pred súdom odvolával na dobré vzťahy s podnikateľom, ktorý mu ich požičal, a tvrdil, že mali osobné dohody a o presunoch ho informoval. Vo svojich výpovediach si však niekedy protirečil. Vyhlásil, že všetky výdavky súviseli s olympiádou a o peniaze požiadal ako súkromná osoba a nie ako predseda Slovenského deaflympijského výboru, aby výbor nezaťažoval. Na priame otázky prokurátora o použití peňazí aj na súkromné dlhy odpovedal vyhýbavo.

„Nikdy som si nijaké peniaze neprivlastnil. Robil som len na základe pokynov Rudu. Adresátov a sumy som neskúmal,“ vyhlásil notár, ktorý má v súčasnosti pozastavený výkon notárskej funkcie.

Podnikateľ uviedol, že peniaze mali slúžiť výhradne na preukázanie solventnosti. „Nebolo ich možné použiť na nič iné a v zápisnici o úschove bolo napísané, že Ruda s nimi nesmie nakladať.“ Peniaze v plnej sume mu v termíne nevrátil a nestalo sa tak dodnes.

Rudu na pojednávanie priviezli na súd z väzby, ktorú naňho uvalil Špecializovaný trestný súd vo februári na základe obvinenia z 11-miliónového podvodu tiež v súvislosti s olympiádou sluchovo postihnutých. V tomto prípade si mal podľa polície na zabezpečenie hier požičať od niekoľkých spoločností 10 miliónov eur, ktoré nevrátil ani nevydokladoval ich použitie. Ďalší najmenej jeden milión eur mal vylákať od zástupcov medzinárodných výborov deaflympijských hier. Aj za tento čin mu hrozí rovnako desať- až pätnásťročné väzenie.

Hlavné pojednávanie bude pokračovať v júni.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ