Najlepšie na Slovensku separujú odpad Mikulášania

SITA | 04.10.2011 15:10
Najlepšie na Slovensku separujú odpad obyvatelia Liptovského Mikuláša. Mesto bolo spomedzi tisícky hodnotených miest a obcí ocenené ako najlepšie separujúca obec za rok 2011.

„Sme hrdí na toto ocenenie, poďakovanie za tento úspech patrí v prvom rade tým občanom, ktorí zodpovedne separujú odpady,“ povedal liptovskomikulášsky primátor Alexander Slafkovský. Podľa neho dôležitú úlohu pri triedení a zhodnocovaní odpadu zohrávajú aj mestské Verejnoprospešné služby. „Separovaný odpad musia pretriediť, a čo je najdôležitejšie, nájsť preň konečného odberateľa. Je to veľmi zodpovedná úloha,“ dodal.

Mikuláš sa venuje a zabezpečuje zber separovaného odpadu od roku 1994, aktuálne sa mesto chystá doplniť a vymeniť separačné kontajnery. „V najbližšom období budú v meste doplnené kontajnery v lokalitách, kde ich je nedostatok a tie nevyhovujúce budú vymenené za nové,“ povedala vedúca útvaru životného prostredia mestského úradu Iveta Klepáčová.

Popri titule najlepšie separujúceho mesta na Slovensku získal Liptovský Mikuláš aj finančnú odmenu dva a pol tisíc eur. Všetkých viac ako tisíc hodnotených obcí a miest spolupracuje s organizáciou Envi-Pak v projekte podpory separácie odpadov a osvety medzi obyvateľmi.