Napäté vzťahy s Rómami chcú riešiť prácou a bývaním

Dagmar Teliščáková | 05.06.2012 18:00
rómovia, Brezno Foto:
Problémy spolunažívania Rómov a Nerómov v Brezne sa vyostrujú. Medzi najkritickejšie lokality patrí bytovka v Predných Hálnach.
Brezno už roky nevie vyriešiť sťažnosti a petície, ktoré upozorňujú na problematickú skupinu Rómov. Čoraz vyhrotenejšie vzťahy donútili mesto nakoniec konať. Rómom chce ponúknuť prácu, podporovať vzdelávanie detí a vytvoriť podmienky na bývanie. Vhodnú lokalitu na výstavbu nízkoštandardných bytov zatiaľ samospráva nevie nájsť. Problémových ľudí za susedov nechce nik.

V Brezne žije zhruba dvetisíc Rómov, z nich okolo 650 problémových. Medzi najkritickejšie lokality patrí mestská časť Predné Hálny, kde žijú v bytovke. Ľudia z jej okolia tvrdia, že spolužitie s nimi je už neúnosné.

„Rómska komunita v tejto lokalite v súčasnosti tvorí väčšinu. Stúpa kriminalita, rozširujú sa nákazlivé choroby, ostatní ľudia majú strach. Situácia sa však začína vyostrovať aj v iných mestských častiach. Je to problém, ktorý už musíme začať riešiť,“ zhodnotila situáciu tamojšia mestská poslankyňa Mária Majerčíková. ´

Mesto predložilo na ostatnom rokovaní poslancov návrh riešenia, ktoré by mohlo súčasný stav zvrátiť. „Zamerali sme sa na tri oblasti, a to na vytvorenie pracovných príležitostí práve pre túto skupinu občanov, na celodenné vzdelávanie detí vrátane existujúceho komunitného centra a na otázku bývania. Chceli sme takto naznačiť cestu, ako riešiť rómsku problematiku v nadväznosti na spolunažívanie s majoritným obyvateľstvom,“ povedal brezniansky primátor Jaroslav Demian.

Zamestnanie by mal nielen Rómom poskytnúť mestský podnik so stopercentnou účasťou mesta, zameraný na jednoduchú výrobu a služby, ktoré budú primerané ich schopnostiam. Bývanie plánujú zabezpečiť výstavbou nízkoštandardných bytov alebo domov, na ktorej sa budú priamo podieľať. „Na realizáciu týchto zámerov chceme využiť všetky dostupné zdroje z rôznych štátnych dotácií a štrukturálnych fondov, aby to zasiahlo rozpočet mesta v čo najmenšej miere. Nie je to na úkor iných obyvateľov,“ spresnila vedúca odboru sociálnych vecí mestského úradu Ivana Kružliaková.

S novými nájomnými bytmi mesto počíta v lokalite Predné Hálny, ale miestni sú proti. Najavo to dali viacerými petíciami, protestovať prišli na zasadnutie poslancov. „Do tejto bytovky nasťahovalo mesto Rómov pred zhruba dvadsiatimi rokmi s tým, že je to len dočasné. Doteraz sa nič neudialo a situácia je čím ďalej, tým horšia. Sú agresívni, drzí, nikto sa neodváži ísť večer okolo, radšej sa nechá doviezť domov taxíkom. Je tam špina, neporiadok, krik, zápach, potkany. Bojíme sa tiež možných chorôb,“ opísala situáciu Mária Ťažká, ktorá býva iba dvadsať metrov od bytovky. „Žiadame, aby ju zbúrali a aby sa tam nijaké domy alebo bytovky nestavali. My sme si už užili dosť,“ dodal Miroslav Bursa.

Hoci poslanci celý zámer schválili, miesto výstavby napokon zostalo otvorené. „Nájsť takú lokalitu je vždy veľký problém. Aj v minulosti to stroskotalo práve na tom. Bývanie je však až tretia etapa, najprv musíme hľadať možnosti zamestnania, aby boli schopní za nájomné byty platiť a my sme si nevyrábali ďalších dlžníkov. Ak majú poslanci úprimný záujem riešiť rómsku problematiku, musia zadefinovať aj lokalitu na výstavbu. Dúfam, že sa na nejakej dohodnú,“ povedal primátor.

Odborníčka na rómsku problematiku Jurina Rusnáková zámer Brezna oceňuje, za veľké pozitívum považuje jeho komplexnosť. „Týmto sa riešia problémy oboch skupín a iná šanca ani nie je. Je to dlhodobý proces a výsledky nemožno čakať okamžite. Potrvá to roky, ale treba sa obrniť trpezlivosťou a vytrvalosťou a obklopiť odborníkmi na túto problematiku,“ hovorí. Pri určení lokalít na bývanie treba mať podľa nej na zreteli, aby sa takáto komunita nesústredila na jednom mieste a v izolácii. „Niektoré samosprávy im v dobrej vôli chceli zabezpečiť bývanie, potom hľadali lokality v izolácii a nakoniec sa im podarilo nechtiac vytvoriť nové geto, čo môže mať negatívne efekty,“ upozorňuje.

Zbúranie problémovej bytovky podľa Demiana nie je možné, pretože je vo vlastníctve jej obyvateľov. Mesto im môže ponúknuť iné bývanie s tým, že bytovku odkúpi za symbolickú cenu a až potom môže uvažovať o zbúraní.