Pre posunovanie vagónov nemôžu ľudia spávať

jal | 08.06.2012 11:54
Škripot bŕzd a piskľavé zvuky z posunovania a zoraďovania vagónov ničia život obyvateľom Mojša najmä v noci. Je to tak už tri mesiace, odkedy je v skúšobnej prevádzke nová zriaďovacia stanica. Pri budovaní jedného z najmodernejších diel za 120 miliónov eur sa totiž nepočítalo s protihlukovou stenou.

Nepríjemné zvuky počuť v domoch, ktoré sú vzdialené od pracoviska železníc asi 300 metrov. ,,Najhlučnejšie je to od deviatej do jedenástej večer. Dosť nás ruší dieselová lokomotíva a pískanie vozňov, je to riadne počuť, až tak, že nepočuť ani televízor," hovorí jeden obyvateľ bytovky Erik Kvašňovský. Ľudia sa obávajú, že v lete pri otvorených oknách ani nezaspia.

Starosta Mojša Štefan Svetko sa obáva, že bez účinných opatrení proti hluku, sa zabrzdí rozvoj obce pri výstavbe bytov a domov. „O Mojš je veľký záujem, ale keď ľudia prídu a chcú kúpiť pozemky, ktoré sú blízko železnice, začína im prekážať ten hluk, keď počujú, ako to tam vŕzga, tak začínajú zvažovať,“ povedal Svetko.

Dostavba stanice sa robila podľa takmer 20-ročných plánov, v ktorých sa o protihlukovej stene neuvažovalo. Ľudia ju však od investora, ktorým sú Železnice SR, chcú. Spísali preto petíciu. „Žiadame meranie hluku od investora a na základe výsledkov spracovať projekt pre protihlukovú stenu a zrealizovať ju, ak budú porušené hygienické normy,“ uviedol Tibor Repáň z petičného výboru.

Monitoring hluku musia železnice robiť dvakrát ročne počas prvých dvoch rokov prevádzky. ,,Podľa výsledkov z meraní budeme riešiť aj prípadné protihlukové opatrenia," informovala hovorkyňa železníc Martina Pavlíková. Kedy by sa takéto meranie mohlo uskutočniť, neuviedla. Vlastné meranie si dá urobiť aj obec a výsledky chce pripojiť k petícii, ktorú po vyzbieraní podpisov predloží investorovi a špecializovanému stavebnému úradu – Úradu pre reguláciu železničnej dopravy.