Lanovku zastavili obavy o súkromie

Andrej Barát | 15.06.2012 06:00
Nitra, hrad Foto:
Mesto Nitra vstupuje do letnej turistickej sezóny s obmedzenými atrakciami. Dokončená nie je stále ani rekonštrukcia vstupnej brány do hradu.
Z oživenia jednej z najväčších atrakcií v Nitre - lanovky na Zobor v toto leto nebude nič. Problémom pritom nie sú peniaze.

Mestu sa nedarí získať súhlas majiteľov pozemkov a rodinných domov pod lanovkou. Tí sa napríklad obávajú, že ľudia z lanovky sa budú pozerať priamo do ich okien a prídu o súkromie. Lanovka nie je jedinou atrakciou, ktorá na začiatku letnej sezóny v Nitre zlyhala.

Všetky stretnutia predstaviteľov mesta s vlastníkmi pozemkov pod lanovkou boli podľa prednostu radnice Igora Kršiaka zatiaľ bez úspechu. Ľudia, ktorí nesúhlasia s výstavbou, sú síce v menšine, no kým ju neodobria všetci, atrakcia sa nepostaví.

„Pokiaľ nebudú súhlasiť všetci, zrealizovať sa to nedá. Problém pritom nie je v peniazoch, že by niekto požadoval vysokú náhradu. Ľudia sa skôr boja narušenia súkromia, nejakého obťažovania zo strany turistov.“

Mesto chce vlastníkom ponúknuť výhody, zatiaľ nespresnilo aké. Pracovníci majetkového oddelenia budú v najbližších dňoch chodiť dom po dome, aby prebrali požiadavky.

Lanovka by dokázala podľa odborníkov rozprúdiť turistický záujem o Nitru. „Do Nitry sa vracia veľa turistov a často sa nás pýtajú, čo bude s lanovkou. Mnohí si pamätajú, ako sa na nej vozili,“ naznačil Daniel Balko z regionálneho združenia Váh-Dunaj-Ipeľ.

Lanovka prestala premávať začiatkom 90. rokov, zhrdzavela a stala sa nebezpečnou, staré sedačky mohli spadnúť na ľudí. Mesto ju dalo rozobrať.
Vlani prejavila o projekt záujem spoločnosť Veolia Transport. „Sme pripravení do toho ísť, hneď ako sa vyriešia spory s vlastníkmi pozemkov. Projekt sa nezmenil, odhadované náklady sú 2 milióny eur,“ naznačila marketingová manažérka Zuzana Vilčeková. Uvažuje sa o kabínkach, ale aj o dvojsedačkách so strieškou, ktoré pod Zoborom kedysi premávali. Trasa by kopírovala tú pôvodnú s dĺžkou 1,4 kilometra.

V toto leto nebude premávať ani turistický vláčik. Majiteľ, ktorý ho prevádzkoval šesť rokov, ho odstavil, lebo bol stratový. Aj túto atrakciu chcelo udržať mesto v spolupráci s Veoliou, no snaha zlyhala kvôli dokladom. „Chceli sme ten vláčik odkúpiť a požadovali sme od pôvodného majiteľa potvrdenie o kontrole originality. Nedokázal ho však predložiť,“ dodala Vilčeková. Náhradou je zatiaľ poschodový autobus, ktorý má však v porovnaní s turistickým vláčikom jednu zásadnú slabinu – kvôli rozmerom sa nevojde do historického jadra mesta.

Prekvapením pre niektorých turistov môže byť tiež spoplatnený vstup do Nitrianskeho hradu. Už niekoľko týždňov zaplatí dospelý 30 centov. Podľa pracovníkov je to symbolické vstupné, no aj tak sa vraj objavilo viacero najmä slovenských turistov, ktorí sa otočili pri bráne späť, keď zistili, že sa platí.

Vstupné poslúži podľa hovorcu nitrianskeho biskupstva Miroslava Lyka aj na presnejšie určenie návštevnosti hradu, doteraz boli len odhady. „Zaplatí sa z toho aj časť režijných nákladov.“ Rekonštrukčné práce stále prebiehajú v katedrále, dokončená nie je zatiaľ ani vstupná brána do hradu. Reštaurátori tu momentálne zisťujú, aký odtieň mala pôvodná fasáda.